Летният сезон - труден, но кратък
Летният сезон - труден, но кратък

Летният туристически сезон се оказва труден за хотелиерите. Той ще бъде кратък и няма да достигне нивата от предковидната 2019 г. Това обясни пред БНР Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

В началото на септември някои хотели ще затворят, каза той.

„Но тази седмица приключва т.нар. дупка и хотелите масово вървят към запълване. В началото добре се пълниха тези от висока категория, но имаха и добри намаления“, обясни Щерев.

Печалбата е свита и хотелиерите са на ръба на оцеляването, посочи още той.

„Няма ги немците. Беше ясно, че сезонът ще е труден. Не знам защо се правеха коментари за много добър. Липсват около милион и половина туристи. Крайният резултат според моите очаквания и разчети няма да е добър. Инфлацията е сериозна. Ще бъде въпрос на оцеляване. Така не може да се поддържа персонал и да се обновява базата, за да се печелят клиенти“, каза Щерев.

Войната също оказва влияние, категоричен е той. „Шумът за водата. Имаше застой на записванията“.

Георги Щерев смята, че българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции. Намира необходимост и от мерки за привличане на туристи извън активния сезон.

„Ако не направим нещо, догодина ни очаква и по-лош сезон. Немските туристи започваха да летят от 24-ти април. Сега летят от 10 юни. Трябва държавата да работи заедно с големите немски туроператори и да се направят програми със стимули. В момента те се дават само от хотелиера“, каза Щерев.

Държавата да се намеси и в кредитирането и да даде гаранции, призова още той.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация са предложили пакет от стимули и за вътрешния пазар, в това число и предоставянето на ваучери.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви