Терминал Росенец

България има икономически интерес пристанище „Росенец” да стане държавна собственост. Това каза в студиото на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

По думите му законопроектът за отнемане на концесията му е на ДПС, а сега той е коригиран, за да има срок, в който без условности пристанището да бъде отнето от концесионера.

Добрев коментира и цените на горивата у нас. По думите на народния представител литър от най-употребяваните нефтопродукти трябва да струва под 2 лв. Той е категоричен, че цената продължава да бъде надписвана.

„Реалистично е да се очаква, ако горивото е с руски произход и пристанището „Росенец” е държавно, държавата да установи, че това гориво е руско и да обложи вносителя „Лукойл” с 35 ст. и да ги върне на хората”, подчерта експертът и допълни, че според него цените се надписват от „Лукойл”.

Делян Добрев отговори на критиките на президента Румен Радев, че именно ГЕРБ е дала пристанището „Росенец” на концесия през 2011 г.

По думите му то е функционирало от 2000 г. по този начин, а 11 години по-късно партията на Бойко Борисов казала „Тези така и така ползват пристанището, дайте поне да им го дадем на концесия” и „Лукойл” започва да плаща.

„Казусът „Лукойл” е достатъчно сериозен и могат да се намерят директни връзки с финансиране на войната”, смята депутатът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви