НС вече не решава за даване на оръжия
НС вече не решава за даване на оръжия

Депутатите в Комисията по отбрана решиха МС, а не НС, да решава за оръжията, които се дават на Украйна. С решението, Народното събрание няма да има думата по отношение на военната помощ, която ще се изпраща за Украйна. Това предаде БГНЕС.

Това решение се потвърди, след като депутатите отхвърлиха Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за ратифициране на подписаното на 3 януари 2023 г. в София и Киев Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна. То е относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Проекторешението е внесено от Корнелия Нинова и група народни представители. Целта: всяко решение за това каква военна помощ да бъде предоставена на Украйна да минава през решение на парламента.

Депутатите отхвърлиха и Проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната.

И това проекторешение е внесено от Корнелия Нинова и група народни представители. И цели ведомствените военновременни запаси, които се заменят и които МО предоставя се одобряват предварително от НС с решение. Предложението не беше подкрепено в комисия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви