Брадви на 300 К години очудиха археолози
Брадви на 300 К години очудиха археолози

Уникални артефакти, открити от археолози на хълм в Кент, изненадват изследователите. И предизвикват интересна дискусия за функцията и произхода на тези древни предмети. Находката включва две огромни ръчни брадви, направени преди около 300 000 години, по време на ледниковия период.

Една от брадвите е с необичайни размери – около 36 см дължина. Това я прави много по-голяма от типичните инструменти, открити в археологически находки от този период. Това предизвиква недоумение сред експертите, които не могат еднозначно да определят предназначението на толкова обемисти оръжия.

Обикновено, брадви с този дизайн са били използвани за разфасоване.

Въпреки това, поради огромните им размери, би било много трудно да се държат в ръце. Да не говорим за изпълнение на някакви практически задачи. Експерти предполагат, че тези предмети може да са имали по-скоро символична цел. И да са служили като ясна демонстрация на сила и умение.

Лети Ингри, старши археолог в Калифорнийския университет отбелязва: „Може би тези брадви са изпълнявали по-малко практична или по-символична функция в сравнение с други инструменти от онова време.“ Това мнение се подкрепя от липсата на явни следи от употреба върху предметите, показващи евентуалното им символно значение.

Отговори на тези въпроси могат да бъдат намерени при по-нататъшни разкопки на този уникален археологически обект. Изследователите се надяват, че допълнителни находки ще помогнат за разкриването на мистерията на произхода и използването на тези гигантски брадви.

Ингри подчертава: „В момента не сме сигурни за какво точно са направени тези огромни инструменти. Нито от кого са създадени.“

Друга интригуваща възможност е, че брадвите са направени или използвани от необичайно големи хора. Възможно е те да са живели в онзи регион по време на ледниковия период. Има някои доказателства, които предполагат, че в древни времена са съществували човешки гиганти, като при библейските разкази за Нефилимите и Анакимите, или легендите за Циклопите и Титаните в гръцката митология.

Може би тези брадви са били инструменти или оръжия за тези необикновени същества, които са можели да боравят с лекота и ефективност с тях. Ако е така, това би било забележително откритие, което би предизвикало нашето разбиране за човешката еволюция и история.

Този археологически обект предлага уникален шанс да се намерят отговори на вълнуващи въпроси, които биха могли да разширят познанията ни за ранните хора и техните технологични възможности.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви