Премиерът: Нидерландия може и да ни пусне за Шенген
Премиерът: Нидерландия може и да ни пусне за Шенген

Премиерът Николай Денков допуска, че Нидерландия би могла да свали ветото си за влизането на България в Шенген, въпреки политическата обстановка там. Той говори пред журналисти в Брюксел преди началото на срещата ЕС – Латинска Америка и Карибите.

„По предварителна информация, те ще могат да работят и по темата, която ни интересува“.

Това заяви премиерът ни. И уточни, че е провел двустранни срещи и с колегата си Марк Рюте, и с австрийския канцлер Карл Нехамер.

„Какво точно ще може да прави служебното правителство на Марк Рюте ще стане ясно в началото на септември. Предварителната информация е, че те ще имат възможност да работят и по темата, която нас ни интересува. Така че – трябва да си свършим домашната работа, както много пъти съм казвал. Да се приемат законите за КОНПИ, да започне работата по конституционните промени. Защото Нидерландия най-вече се интересува от борбата с корупцията. И в същото време трябва да подсилим работата по границите. Да поканим експерти и от двете страни, за да видят какво става на място“, коментира Николай Денков.

Кабинетът на Рюте ще продължи да работи като служебно правителство. Но парламентът е този, който трябва да изготви списък с въпроси, които не са належащи за решаване. Запитан от „Хоризонт“ какъв е рискът въпросът с ветото на България за Шенген да попадне там, министър-председателят отговори.

„В случая става дума за решение на парламента на Нидерландия, така че всичко е възможно. Но както казах, ако ние си свършим работата, ако отговорим на препоръките в доклада от ЕК, ние ще имаме много силни аргументи, за да кажем пред тяхното народно събрание, пред техния парламент – ето, ние си свършихме работата, така че нямате основание да ни спирате“.

България е готова да приеме мисия на парламента на кралството, ако оттам поискат да изпратят такава, за да провери на място как се спазват препоръките на Комисията за върховенството на закона у нас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви