Загиналите в терористичния акт на летище „Бургас“ няма да бъдат забравени, а несправедливо отнетите човешки животи са предупреждение, че с общи усилия всички трябва да се изправим срещу злото.

Това заяви президентът Румен Радев по време на възпоменателната церемония в Бургас по повод 11-ата годишнина от атентата на летището.

При терористичния акт на 18 юли 2012 г. загинаха един български и петима израелски граждани.

В обръщението си президентът Радев припомни своевременната реакция на българските институциите още в първите минути след атентата за спасяване живота на ранените, както и съвместните действия с израелската страна за разкриване на извършителите.

България и Израел ще продължат общите си решителни усилия в борбата с това злокобно явление – съвременния тероризъм, развивайки пълноценно двустранни отношения, заяви държавният глава.

Румен Радев призова за още по-ефективна работа на институциите и службите на двете страни за осъществяване на превенция и защита от терористични заплахи.

Президентът Радев подчерта, че България и Израел са свързани с дълбоки исторически и приятелски връзки, сходна съдба и дългогодишно партньорство. Тази година ние заедно отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи – един безпрецедентен за Европа акт на толерантност и хуманизъм в най-мрачните години на Втората световна война, посочи държавният глава.

„С общите усилия на редица български политици, висши духовници, интелектуалци, общественици, професионални и съсловни сдружения и най-вече на хиляди български граждани, ние направихме така, че не допуснахме нито един български евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта“, заяви президентът Радев и допълни, че българската еврейска общност по време на Втората световна война увеличава числеността си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви