Парламентът преизбра Димитър Радев за шеф на БНБ
Парламентът преизбра Димитър Радев за шеф на БНБ

Със 155 гласа „за“ парламентът избра Димитър Радев за гуверньор на БНБ. 63 гласа дадоха ГЕРБ-СДС, които го издигнаха на поста, 56 – ПП-ДБ, които обявиха, след като го изслушаха, че ще го подкрепят, и 36 – ДПС.

Против гласуваха, както се очакваше, „Възраждане“ – 37 гласа, БСП – 19 и ИТН – 10. Против беше и гласът на единствения независим кандидат (Радослав Василев).

Мандатът на гуверньора на БНБ е 6 години.

Другият претендент – Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“, събра 39 гласа в подкрепа. Против бяха 135, въздържаха се 47 народни представители.

Новоизбраният управител на националната банка положи клетва пред Народното събрание.

Димитър Радев е магистър по финанси, работил е дълги години в Министерството на финансите, за периода от 1992-2001 г. неколкоратно е заместник-министър на финансите. Заемал е и различни длъжности в МВФ. Ако бъде избран за втори мандат, ще стане най-дълго управлявалият БНБ.

Любомир Христов е също известно име във финансовите среди. Доктор по икономика от УНСС, бивш главен икономист на БНБ, заемал различни постове в МВФ. Бил е изпълнителен директор на Централния депозитар и е работил в сферата на финансовите консултации.

Миналия петък „БСП за България“ обяви, че оттегля претендента си Николай Каварджиклиев по негово искане.

В пленарната зала беше прочетен докладът на Комисията по бюджет и финанси от изслушването на двамата кандидати.

Димитър Радев е управител на Българската народна банка (БНБ) и е избран от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г., член е на Генералния съвет на Европейската централна банка, на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск и управител за България в МВФ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви