Атентатът на летище Бургас стана на 18.07. 2012 год.
Атентатът на летище Бургас стана на 18.07. 2012 год.

Точно в 17.20 минути на 18 юли 2012 година беше извършен първият в най-новата история на България терористичен акт.

Автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летището в бургаския квартал „Сарафово“, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При взрива на автобуса загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса – български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени близо 40 души.

С възпоменателна церемония, запалени свещи и поднасяне на венци и цветя ще бъде почетена паметта на загиналите петима израелски граждани и българския шофьор Мустафа Кьосов.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти. Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

След 8 години разследване и съдебно производство през 2020 година за атентата на бургаското летище български съд постанови 2 доживотни присъди без право на замята за съучастниците и помагачите на атентатора Милиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, както и общо над 100 млн. лв. обезщетения за близките на загиналите.

Милиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан бяха осъдени задочно, като от 10 години са обявени за международно издирване с червена бюлетина като особено опасни престъпници.

Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви