На 18 юли от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Приморския парк на Бургас ще бъде разказана трагичната история за пагубна страст, съдбовна любов, разтърсващи чувства, красива музика, трагична развръзка със спектакъла на музикално-драматичния шедьовър от Джакомо Пучини „Тоска“.

Във вторник на откритата сцена ще се представи превъзходен солистичен състав, първокласни диригент, оркестър и хор.

Събитието е поредна изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, реализирани успешно за шестнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

В ролята на красивата, горда и отстояваща силата на чувствата си примадона Флория Тоска на 18 юли бургаската публика и гостите на града ще имат удоволствието да видят и чуят изключителното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева, която направи своя забележителен дебют в ролята през м. декември на сцената на Бургаската опера, когато бе отново неотразима, както винаги, и в новото си артистично амплоа.

Тя съумя да вдъхне живот и емоционална сила на емблематичния за оперното творчество женски образ, коронен за световни прими като Мария Калас и Райна Кабаиванска, и на сцената в Бургас.

Не е преувеличено, че именно Тоска се очертава да се утвърди като най‐силните образи, изградени от Железчева, която сякаш отваря нови пространства с неподражаемия си тембър, и в тях рисува чрез нюансните проявления на гласа си.

Първокласен е целият солистичен състав, който ще представи драматичния сюжет на „Тоска“ в петък.

Под палката на именития маестро Иван Кожухаров, на сцената на Бургаската опера в петък излизат: в образа на художника Марио Каварадоси, любимият на Тоска, влиза тенорът Валерий Георгиев, който отскоро е солист на Бургаската опера, а преди бе чест и желан гост в редица роли. М

арио Каварадоси е със свободен дух, но пленено от любов сърце – двамата влюбени са свързвани от красива любов, белязана с трагичност и обреченост. Осезателен е синхронът между Валерий Георгиев и Йоана Железчева, които в съзвучие пресъздават динамиката на чувствата и трагичните отблясъци на красотата на тяхната обречена любов.

А знаменитата Ария на Каварадоси в трето действие, която винаги, неизменно, вълнува, отново ще бъде чакан и емоционален акцент на оперната вечер във вторник.

Като безскрупулния злодей, който заплаща с живота си последиците от своята подлост и егоцентризъм – жестокият Барон Скарпия, ще се представи именитият баритон и вокален педагог – проф. Нико Исаков /гост/, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Проф.

Знаменитият мащабен Te Deum от края на първо действие, в изпълнение на Нико Исаков, хора и оркестъра на Бургаската опера, ще прозвучи разтърсващо – със силата на вложения смислов и символичен заряд.

Проф. Исаков бе в състава на авторитетното жури на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“ 2022 г., в залата на Държавна опера – Бургас, който, след големия успех на първото издание, тази година ще бъде международен.

Като избягалия затворник Чезаре Анджелоти и бивш консул на някогашната свободна Римска република на сцената излиза басът Диман Панчев.

Чудесен е целият артистичен състав – в образите на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета, полицейски агент, ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне – басът Петър Тихолов, Тъмничар – Иван Грозев, Овчарче –  Стефка Христозова.

В спектакъла участват оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, както и прекрасните певци от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.

Хоровата формация наскоро чества 75-годишнина от създаването си на сцената на Операта. Младите хористи традиционно се представят успешно в различни прояви на бургаския културен институт.

На сцената на Летния театър на 18 юли, вторник, ще звучи красива музика, чрез която ще бъдат представени драматични страсти, изграждащи трагичния сюжет на „Тоска“ в  – с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите чувства, противостоящи на коварството и подмолните планове.

Под диригентството на маестро Иван Кожухаров ще бъде разказана една тъжна история с фатален край – апотеоз на истинските чувства и непредадено достойнство.

Маестро Кожухаров изработва – вещо, с много отдаденост и безкомромисен професионализъм, всеки детайл от изумителната Пучиниева партитура, за да бъде представен завършен музикално‐артистично‐естетичен продукт – с душа и заряд.

Великолепно звучащ е оркестърът под неговата палка, със забележително изградена динамика, следваща логиката на драматургичната линия, и осезаемо отношение към посланията на изумителната музика на Пучини.

Режисурата на „Тоска“ е на доц. д-р Александър Текелиев – като постановъчните търсения акцентират върху дълбокото изследване на човешките действия, причините, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Диригент на чудесния хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева. Роматичната сюжетна линия на „Тоска“ е разтърсваща с трагичната си развръзка.

Историята е на двама влюбени – красивата, дръзка, горяща от обич и страст Флория Тоска и талантливият художник Марио Каварадоси – със свободен дух, но пленено от любов сърце. Две души, дръзнали да се противопоставят на жестоките правила на един суров свят

. Тяхната чиста обич е под жестоката сянка на властния злодей, от когото цял Рим трепери – Барон Скарпия, шеф на Полицията във Вечния град. Синхронично на сценичното действие и сюжетната логика, се редуват и сценичните ефекти – видеомапинг, пресъздаващ различни етапи от драматичните преживявания на героите и символиката на страданието, както и осветлението, подсилващо емоционалния резонанс, породен от трагичните събития.

Очаква се спектакълът на „Тоска“ да бъде истинско културно събитие за морския град – и като качество, и като сила на емоционалния заряд, като операта от Пучини няма да бъде просто представена, изпята, изиграна, а почувствана и съпреживяна.

Публиката ще бъде посветена в тайнство, в което се съдържат измеренията на най‐чистите параметри на Любовта и Саможертвата, проследявайки драматичната линия на сюжета, разкриващ съвсем кратък отрязък от време за героите, но съдържащ целия спектър на преживявания, разтърсващи с трагичната си развръзка.

Едва ли съществува човек, който да не бъде развълнуван от драмата на две души, дръзнали да се противопоставят на жестоките канони на един суров свят.

Билети за „Тоска“ – на касата на Операта /работно време: 10 – 18 ч., почивка – 14 – 14.30 ч.; Билетен център „Часовника“/работи и в събота/, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/opera-ot-puchini-0uffb?fbclid=IwAR04HKo7v2kRX-lxXHfBuTjA3OlRVXrqVtTRJyYI0d8O6DZ_giwx04uUSRU и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1354781/performance.html, както и на място – на касата на Летния театър – след 18.30 часа в деня на спектакъла.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви