Последен кораб напусна Одеса по зърнената сделка
Последен кораб напусна Одеса по зърнената сделка

Последен кораб, пътуващ по споразумение с посредничеството на ООН, за износ на украинско зърно, е напуснал Одеса в неделя. Това е ден преди крайния срок за удължаване на споразумението. Твърдението е на Reuters и MarineTraffic.com.

Селскостопанските продукти, изнесени в рамките на Черноморската инициатива за зърно, възлизат на 32,8 милиона тона. Това съобщи в събота Съвместният координационен център в Истанбул. По сделката са направени 1003 отпътувания на кораби от пристанища.

Селскостопански продукти са доставени в 45 страни на три континента по сделката.

От общия обем 46% са изнесени за Азия, 40% за Западна Европа, 12% за Африка и 1% за Източна Европа.

Царевицата представлява 51% от всички доставки, пшеницата – 27%, слънчогледовият шрот – 6%, слънчогледовото олио – 5%, ечемик – 4% и рапицата – 3%.

Руският президент Владимир Путин обсъди с южноафриканския лидер Сирил Рамафоса възможните начини за разрешаване на ситуацията около Украйна. В обсъждането бе включена и зърнената сделка. Според съобщението телефонният разговор се е състоял по инициатива на Южна Африка.

Двамата са обсъдили въпроса за „договореностите по Истанбулския пакет“, т.е. така наречената „зърнена сделка“, съгласно която украинското зърно се изнася на световните пазари през черноморските пристанища въпреки продължаващата война.

Путин подчерта, че ангажиментите, фиксирани в съответния меморандум между Русия и ООН за премахване на пречките пред износа на руски храни и торове, остават неизпълнени до момента. Освен това „основната цел на споразумението, а именно доставките на зърно за нуждаещите се страни, включително на африканския континент, не е осъществена“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви