Радев: Мислете обективно за войната
Радев: Мислете обективно за войната

„Мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна. И за нашето отношение към нея“. За това призова пред журналисти президентът Румен Радев. Казаното е след откриването на събора на Рожен и по повод отминалата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

„Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава категорично, жертвите стават все повече. Той колкото повече оръжия поглъща, толкова повече загинали хора, толкова повече разрушения, толкова по-голям риск, толкова по-дълго ще се точи тази война“.

„За съжаление, точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, нямат собствено мнение и позиции“, коментира държавният глава и попита трябвало ли е големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи да сменят позицията си.

„Помните, точно заради тази разумна позиция те яростно се нахвърлиха с критики срещу мен миналата година“, каза държавният глава.

„Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа. Тази война има много измерения. Пак казвам то не е само чисто военно, то има икономическо, има социално, има политическо измерение. Тя е заплаха и риск за цяла Европа. Няма МВР, няма българска армия.

Знаете, че във военно положение всичко е едно и това е националната сигурност на България“, каза още Румен Радев.

Президентът определи вчерашния избор на ръководствата на постоянните комисии в Народното събрание като: „власт срещу легитимация за сметка на измамения български избирател“. 14 парламентарни комисии ще бъдат председателствани от ГЕРБ-СДС, пет, оглавявани от ДПС, а три – от ПП-ДБ:

„Очевидно е, че циничният сценарий от записите е в ход. А формулата е много проста – да е власт срещу легитимация, разбира се, за сметка на измамения български избирател“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви