Протест на КНСБ за достойни заплати
Протест на КНСБ за достойни заплати

Работници и служители от Агенция „Пътна инфраструктура“, Националното тол управление и от „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР са на протест пред служебния вход на парламента. Искането им е за по-високи заплати. Демонстрацията е част от протестните акции на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Те са под наслов „За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите“.

Охраната от жандармерията не позволи на демонстрантите да се приближат до сградата на Народното събрание. Като отговор на това протестиращите препречиха движението по улица „15 ноември“, която води към служебния вход на парламента.

Ето какво заяви пред БНР служител на тол управление. „Искаме 30% увеличение, както е заложено на другите структури в АПИ. Да го получим и ние с дата 1 януари 2023 г. Нетната заплата средна е около 1100 лв. За първите 6 месеца са около 450 милиона приходи от толтакси плюс глоби. Имаме 51 млн. глоби за 2021 и 2022 г. А искаме – 7,5 млн. за увеличението на заплатите с 30%“.

В 11:30 ч. Националният синдикат „Защита“ организира национален протест на служителите в центровете за спешна медицинска помощ с искане за повишаване на възнагражденията, за подобряване на условията на труд, за промяната на категорията на труд.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви