Откриването на пилон Рожен е днес
Откриването на пилон Рожен е днес

Две мащабни и патриотични събития – откриването на монумента на българското знаме Пилон „Рожен“ и Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023 ще съберат и обединят България от днес до 16 юли на Роженските поляни.

На две бележити годишнини – 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание е посветен монументът на българското знаме. Височината на пилона символизира територията на България от 111 хил.кв.км. В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната. Има и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“. Проектът се реализира, чрез Националната дарителска кампания „България заслужава“. Той е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме – Пилон „Рожен“ ще започне в 18,00 ч.

В нея са включени изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Ще прозвучат най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20,00 ч. ще представи Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“, „Родолюбие“ и „Бага-Тур“ ще внесат националния флаг.

След издигане на знамето вечерта ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и голямо общобългарско хоро. Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.

От 11 ч. се спира движението по участък от второкласния път Пловдив – Смолян. За събора ще бъде спряно движението от отклонението за курортния комплекс Пампорово до село Соколовци. Отпада забраната за движение на превозни средства над 3,5 т по пътя Пампорово – Смолян.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви