Може ли човек да спре глобално затопляне?
Може ли човек да спре глобално затопляне?

В климата на Земята има редуване на топли и студени периоди. Да се смята, че човекът може да спре глобалното затопляне е наивно. Той може само да се опита да се приспособи към новите условия. Това заяви пред БТА чл. кор. проф. дн Кристалина Стойкова от Геоложкия институт на БАН.

По думите й в последните два века човекът се превръща в много важен геоложки фактор. Това той прави чрез продукцията на парникови газове, изсичането на горите, унищожаването на хабитатите на животните и растенията. Така пряко се намесва в климатичната система на Земята, увеличавайки възможността за повече катастрофални явления.

Проф. Стойкова изтъкна, че съвременното общество не може да разбере тези процеси, защото няма усещане за продължителността им. „Ние измерваме всичко с нашия живот от около сто години, но ни е трудно да си представим какво е било преди милиони години.

Това, че в момента човечеството се опитва да си каже, че ще спре глобалното затопляне е доста наивно и учените знаят, че е невъзможно. Това са схващания повече в полето на политиците, които продават парникови квоти и говорят за зелен преход“, коментира тя.

Според нея можем само да не допринасяме толкова за глобалното затопляне, но това е тенденция, която ще се развива. Ние можем само да се опитаме да се приспособим, да видим какви мерки бихме могли да предприемем, да бъдем готови да се променим, защото това е историята на Земята, подчерта Стойкова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви