Протести пред НС за по-високи заплати
Протести пред НС за по-високи заплати

Синдикатите започнаха поредица от протести пред Народното събрание с искане за по-високи заплати в бюджета за тази година.

Първата от тези акции започна рано тази сутрин. Тя е на работещите в структури в системата на земеделието – Изпълнителните агенции по горите, по рибарство и аквакултури и „Борба с градушките“, Напоителни системи, Селскостопанска академия.

Искането на синдикалистите е за осигуряване на допълнителни 25 милиона лева. Чрез тях да се постигне между 15 и 20% увеличение на заплатите в различните структури в системата на земеделието.

„Надявам се да знаят колко сме важни. Защото храната и качеството, безопасността на храната са от значение за националната сигурност“, сподели протестираща.

Всички тези хора са на заплати от по 1100-1200 лв. И като си платят данъците, осигуровките и остават в нетен размер около 800-900 лева. Това е е малко над минималната заплата и е обидно. Това са хора с докторски степени, доценти и професори“, допълни друг.

Протестиращите разгърнаха огромен национален трибагреник на входа на парламента и носеха плакати: „Стига вече работещи бедни“, „Искаме достойни условия на труд и достойно заплащане“.

И кокошките протестират
И кокошките протестират

Сред атракциите е жива кокошка кръстена Надя, съкратено от Надежда, а посланието е: „Да запазим златната кокошка на България – земеделието!“

Синдикалистите връчват исканията си на депутатите от всички парламентарни групи. Първи подкрепа за тях, заявиха от „Възраждане“ и от „БСП за България“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза: „Предложенията, които правите, ги припознаваме. Те са и наши искания и може да разчитате, че между първо и второ четене те ще бъдат внесени и ще ги защитаваме от трибуната горещо“.

Утре протестните акции продължават.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви