Най-старата цивилизация е била по нашите земи
Най-старата цивилизация е била по нашите земи

Загадъчни виртуални триъгълници свързват свещените обекти по земята на България. Точни пропорции и отстояния се забелязват между древните ни светилища, установява изследователят Христо Смоленов. И това са белези на факта, че най-старата цивилизация е била по нашите земи.

„Понякога е трудно да повярваме, че сме наследници на цивилизация толкова древна и напреднала, че да строи гигантски могили за ориентири. Както и да създаде преди 7 хилядолетия шедьоврите от Варненския некропол, да произведе над 1000 т. чиста мед от мините в Стара Загора, да положи основите на геометрията.

При това не само в златните еталони от Варна, но и в мрежа от свещени обекти разположени на големи, точно отмерени разстояния“, казва изследователят, цитиран от 168 часа.

Изследователят и негови колеги твърдят, че

именно от Варненската цивилизация – майка произхожда системата от мерни единици на Древния Египет и Шумер.

Прочутият царски лакът – мярата, с която са построени пирамидите в Гиза, се открива 2000 години по-рано в еталонни предмети от Варненския некропол.

Същото важи за така наречения Нипурски лакът – мерната единица в Шумер. Според Смоленов не е изключено египетската мяра за дължина – „хет“ (100 царски лакътя) да е използвана и преди това. Той открива тази мерна единица в гигантския триъгълник между Варненския некропол, археологическия резерват Сборяново край Свещари и Велики Преслав.

Виртуалният триъгълник се оказва Питагоров – правоъгълен със съотношението между страните 3:4:5. Единият му връх е точно във Варненския некропол, другият е в комплекса Свещари, а третия – в развалините на Велики Преслав. Въпреки че са от различни епохи, тези паметници винаги са били строени на свещени за древните места.

До момента няма яснота как най-старата наука е постигнала подобна точност на огромни разстояния.

Една от хипотезите е, че по върховете на необикновено големите могили и други характерни скални обекти са палени огньове през нощта. Те са се виждали от големи разстояния и линиите са могли да бъдат коригирани впоследствие с отместване на огньовете. Паленето на огньове може би е свързано с мита за Прометей, който учел хората да палят огън.

Както и с богинята Бастет, която първоначално била въплъщение на огъня в нощния мрак. Нейни светилища е имало в Странджа и Сакар, с което може би са свързани корените на нестинарските мистерии. Бастет е особено почитана и в Египет, където е изобразявана с женско тяло и глава на котка. Смятало се, че е въплъщение на слънцето и негово око.

В очертанията на загадъчния триъгълник попадат Мадарското плато с гигантската могила в източния му край и могилата край село Войвода, която също е необикновено голяма. Те също не са на случайни места. Между тях могат да се проследят характерни ъглови и линейни съотношения. Случайно или не, но точно върху ъглополовящата на ъгъла от Варненския некропол лежи първата столица на българите – Плиска. Както и подредените каменни блокове (девташлари) между Плиска и Златна нива.

С Мадарското плато е свързана много древна обредна традиция.

„Самото име Ма-да-ра може да се разшифрова като „Майката, даваща светлина“, казва Смоленов. Другият връх на триъгълника попада в култовия комплекс Свещари.

Той принадлежи на тракийското племе гети, за които Херодот казва, че това са онези траки, които обезсмъртяват. Тази идея е в основата на различни вярвания, разпространили се в древния свят. В Свещарската гробница според проф. Диана Гергова е прототипът на всички олтари като особено свещено място.

Гетите възприели тази концепция за безсмъртието от своя жрец Залмоксис. Според гърците той е ученик на Питагор, но според други учени първият математик всъщност е възприел вижданията на Залмоксис. Той проповядвал учението за мярата и пропорциите като основа на космическата хармония.

Всичко това дава основание на изследователите да твърдят, че по нашите земи е възникнала една от най-древните световни цивилизации. И Египетската и Шумерската култури са от по-късни дати като част от постиженията им се базират на математически изчисления и пропорции, известни по нашите земи поне 1000 години по-рано.

„Нашата земя има уникална история и на нас тепърва ни предстои да разберем какво точно са дарили предците ни на света и да се гордеем с него“ – категорични са учените.

Цивилизацията на титаните и била пак при нас

Част от битките на титаните, наричани и атланти, са се разигравали на територията на днешна България.

Древният автор Дион Касий твърди, че според римляните в земите на гетите (бел.ред. – за такива се смятат днешните български земи) имало една огромна пещера, в която се скрили титаните след поражението им. Античният географ Страбон също оставя описание, че битката се е разиграла в непосредствена близост до днешна Южна България.

„… благодарение на наводнението се откриват дори и сега кости, каквито са присъщи на човешкото тяло, но по-големи от тях. Необикновената им големина явно показва, че те са принадлежали на чудовищни бойци,“ пише древният автор Гай Юлий Солин. Той живял през III век от новата ера и се смята от историците за надежден източник на информация.

Научаваме за древните текстове благодарение на известния траколог проф. Иван Маразов. Според него титаничната битка е свързана с тракийските земи и по още една причина. Названието Стара планина – „Хемус“ означава кръв. С нея била обагрена планината по време на легендарните събития.

Участници в битката били титаните Атлас и Прометей – първият учител на хората, който им дал огъня, знанията, изкуствата и занаятите. Той ги предупредил за предстоящия потоп. Заради добрините си той бил наказан с разпъване на скала на източния бряг на Черно море.

Според изследователя Христо Смоленов самото име „титани“ (ти-та-ан) означава „онези, които живеят на небето“.

Според древните текстове другият титан, Атлас, наричан и Атлант, крепял на плещите си небесата.

„На шумерски Ат-ла-ан-ти“ означава „Пазител на небесните двери, върху когото тежат всички небеса“, разтълкува името Смоленов. Най-древните митове за потопа и погълнатата от него цивилизация, която Платон нарича Атлантида, идват от шумерски текстове.

„Това са аргументи в подкрепа на хипотезата, че именно с нашите земи е свързана тази велика предшестваща цивилизация, загинала в Големия потоп,“ казва Смоленов. Той е убеден, че следи от нея са съхранени във Варненския некропол и много други свещени за прадедите ни места. Тази първа цивилизация е разпространила влиянието си в Египет, Шумер и дори древен Китай.

„Още един аргумент за това е китайският мит за произхода на света. Според него първият герой на човечеството Пан-Ку бил роден от космическото яйце и крепял небосклона на плещите си“, казва Смоленов.

Именно космическото яйце Фанес е в основата на най-старата орфическа представа за произхода на света.

Според изследователя има потвърждение за връзки между Черноморската Атлантида и древен Китай. Такива са нефритените идоли от Хонгшан, които са копия на идолите от Варненския некропол. Разликата е, че нашите са с 1000 години по-стари от китайските.

„Не е задължително титаните да са с гигантски размери. Не е изключено това да са били представители на цивилизация с необикновена интелигентност и съответстваща духовна висота – допуска Смоленов. – Възможно е това да са първите учители на човечеството, чиито следи откриваме именно по нашите земи.“

40 КОМЕНТАРИ

 1. абе хора съвземете се и стига избиване на комплекси,че българина бил най , аман от щуротии бе

  • Така е!!! Ние, БЪЛГАРИТЕ,се оказваме най-глупавата народност във вселената…нищо, че най-старото обработено злато е открито тук…нищо, че бащата на Атила е бил българин…нищо, че сме измислили компютъра…нищо, че иконите се изписват официално на 3 езика(гръцки, латински и БЪЛГАРСКИ)…нищо, че Христос се е учил в България на религия и вяра… ние от нищо не разбираме…ТЪП!!!

   • Титани сме били… и елфи и Египет и Рим и Елада са предградие на Люлин…то бива вдебилен народ,ама чак толкова…

  • Идиот ако се поразровиш много неща ще научиш от историята и за България които не се казват а са оставени по скали, камбани и така нататък. Има неща които не се иска да збрят а и историята много ни е преиначена и скрита, има много факти по нашите земи

 2. А понастоящем сме толкова цивилизовани, че скоро паметник няма да остане за да датира историята ни.

  • Не знам автора дали е наясно, но вие явно не сте наясно, че Българите сме си по тези земи от около 10 хиляди години. Дали сте чували за пелазги, траки, гети и т.н. Но така е при евроатлантическото образование с учебници написани под диктовката на „америка за България“. Ама защо вие до имате държава, националност, народ, патриотизъм, това е отживелица. Ще бъдем само някакви си европейци, зависими от сащ. Бог да пази БЪЛГАРИЯ!!!

 3. А защо да не сме били Най,аз вярвам ,че е било така!Има много артефакти както във Китайски библиотеки,Ватикана ,така и от първо лице знам за Персийска та библиотека,където се цитира следната фраза :“Те,Българите бяха големи ,снажни, непобедими и честни ,а жените им се славеха със хубост ,равна на богиня…“Да ,днес не ни се вярва,защото от години България е разкъсвана от чужди и свои,древният ни народ се е омешил със славяните и всичко е отишло по дяволите….За жалост,само летописите са запазили част от истината и то ако ни се позволи да надникнем в тайните библиотеки!

  • Този учЕн да не навързва свободни съчинения, а да покаже артефакти. От Шумер и Египет има хиляди доказателства. Що се отнася до намерените златни накити, съществува вероятността да са дарове, купени или откраднати, но намерени по нашите земи. Имам миди от морето и океана и ако днес ги заровя и някой ги намери след хиляда години може да твърди че Софийска област е била море или океан.

 4. Това са изумително тъпите и побъркани масони, които откриват триъгълници, които се пресичат тук. Само наистина изумен човек може да пише и вярва в подобни щуротии. Даже, като пише такива глупости ни праща в страните с ниска култура, а има доста хора, които не са съгласни да се публикуват такива маргинални ,.трудове“.

 5. Титани сме били… и елфи и Египет и Рим и Елада са предградие на Люлин…то бива вдебилен народ,ама чак толкова…

 6. Много харесваме да измисляме национални митове и легенди, без никакво покритие. После се чудим защо ни няма в световната история.

 7. Да, да, спомням си кога дойдохме в тази страна за да грабим от тракийци, византийци и разни други, дето бяха получили траншове от Европа. После почнахме да крадем по между си.Та чак до сега.

 8. Знанието е най-силното оръжие на БЪЛГАРИТЕ. С него побеждаваме всеки враг, без оглед на неговата численост и въоръжение. Примери в хилядолетната ни история много. От последните уникални победи на БЪЛГАРИТЕ: 16-20 септември 1918 година при Дойран генерал майор Владимир Вазов с една българска дивизия унищожава 7 дивизии на врага (Англия, Франция, Гърция, Сърбия); жертвите на врага са над 60 хиляди, а на българите под 500. На 20 август 917 година цар Симеон и сина му Свети княз Михаил унищожават при Ахелой 68 хилядната армия на ромеите, от които остава само 2 хиляди (по тогавашни писания от Ватикана и арабите). 956 година епископ Петър Осоговец от 12-те съветника на княз Боян, пише в „Съдбата на народите“ как и защо БЪЛГАРИТЕ идват на Земята. Книгата и още 15 негови са запазени в оригинал и до сега. Това, което описва 1987 година се доказва нагледно с откритата първа столица на България АРКАИМ, престояла под земни пластове нар 35 000 години със запазени каменни основи и стени. Такива със същата архитектура има на дъното на Черно море до 5 града на България днес, разучени. И още много факти. Пиша, защото чета тъпотии без факти тук, неуките не са българи.

 9. Ще започна с една българска поговорка: – Всяка крушка си има опашка. Погледнато реално човечеството за сега, къде по-добре, къде по-слабо е запознато с историята си за периоди от десетки хиляди години. Намират се и артефакти с дота по-голяма възраст, но без някаква информационна обвивка. Защо казвам всичко това – по една причина, а именно: – съвсем неотдавна на Антарктида са открити човешки скелети на възраст 600 милиона години /доста милион години преди появата на динозаврите/. Та нека помислим щом тогава е имало хора – в каква цивилизация са живеели. След това – за толкова много милиони години колко ли човешки цивилизации е имало и са изчезвали. Не е изключено макар и минимални остатъци от познание да са оцелявали, та да достигнат до нас под някаква форма и вид. И ако тези остатъци са на истина толкова необяснимо величествени за нас, то защо неси представим, че ако те са били много по-напреднали в развитието си от нас, предугаждайки вероятното си заличаване от лицето на планетата да са я напуснали, след като са могли да усвоят космоса в определени мащаби. По-нататък дали пък техни потомци след време не са посещавали отново земята, та да видят дали и какво е оцеляло от предците им. Та ето ви повод за размисъл дали и колко сме велики и дали в края на краищата не трябва категорично да се противопоставим и анатемосаме този порив: – „Кой по, по, та най“. А това за онези които не знаят – понятието българи не се отнася сазо за племе, народ или държава защото българи в различни исторически епохи и на различни места по земята са имали 53 държави /или държавни формирования/.

 10. Абе, чета ви коментарите, и нормално, типично Бай-Ганьовски подобия на разсъждения. Първо се пообразовайте малко, запознайте се с темата и личностите споменати в нея и чак тога коментирайте ако изобщо има какво да коментирате, че то бива тъпанарщина ама вашата е безгранична!

 11. Тук прочетох много тъпизми от хора които не знаят колко е 2+2, а имат претенции за многознаещи. И не се пишат с Български имена! Ще им кажа, че простотията е голяма и ще стане още по голяма с времето! Няма да посочвам тъпаците, те си знаят кои са!!!

 12. Така… Значи. Отдавна е доказано от всеки истински неплатен историк, че България е най-старата цивилизация. Една от Атлантидите е била в България. Троя е била в град Царево. Един от основните 3 първи езици, от които произхождат всички останали е български. Кимерия е българска империя. Хиляди племена и империи са български. Ванга казва, от където и да сме минали сме създавали империя. Римската империя пак е създадена от българите. Първите императори както на нея, така и на Египет са българи. Също така е и унищожена от българите, след духовната и морална деградация. България идва от ари-ан. Арийци бели. Викинги, славяни и тнт. Цялата бяла раса е българска. И така нататък. Малоумните джендърски коментари нелепи фащски дори не ги коментирам. Всички ще умрете скоро. Точка.!.

 13. ЕПИЛОГ…. От коментарите (а и от статията) се доказва, че българина е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОМПЛЕКСИРАН. Само при най-комплексираните народи има такъв тип МАНИЯ за ВЕЛИЧИЕ! Справка : Северна Македония… а и други балкански страни…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви