Зеленски след полет
Зеленски след полет

Очаква се днес украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с лидерите на НАТО в латвийската столица Вилнюс. Те заявиха, че бъдещето на страната му е в Алианса, но отказаха да определят срокове за членство, предаде Ройтерс.

Зеленски ще се присъедини към лидерите на НАТО на втория ден от срещата на върха. Той ще участва в учредителната сесия на Съвета НАТО-Украйна. Органът е създаден за подобряване на отношенията между Киев и 31-членния трансатлантически военен съюз. Президентът ще се срещне и с американския си колега Джо Байдън. Естествено, той иска повече оръжия и боеприпаси от САЩ и други страни от НАТО.

Според официални лица се очаква САЩ, Великобритания, Франция и Германия да дадат гаранции на Киев за дългосрочна подкрепа на сигурността под формата на модерно въоръжение, обучение и друга военна помощ, вероятно скоро след края на срещата на върха. След това към тази рамка ще се присъединят и други държави със свои собствени двустранни ангажименти, казват служителите.

В рамките на новия транш от помощта, който ще бъде обсъден на срещата на върха на НАТО тази седмица, Лондон и други членове на Г-7 ще предоставят хиляди допълнителни снаряди за Чаленджър 2 и над 70 бойни и логистични превозни средства.

Вчера във Вилнюс Зеленски изрази разочарование, че НАТО не е предложила график за членство – перспектива, която той по-рано определи като „абсурдна“.

„НАТО ще направи Украйна по-сигурна, Украйна ще направи НАТО по-силна“. Таяви той пред многохилядно множество в латвийската столица, докато снайперисти стояха на стража по покривите.

НАТО заяви, че Киев не може да се присъедини към редиците му, докато войната с Русия продължава. Вчера лидерите на Алианса потвърдиха декларацията от 2008 г., че Украйна ще се присъедини към НАТО. Но също така уточниха, че това няма да стане автоматично след края на войната. Йенс Столтенберг подчерта, че процесът на приемане на нови членове е базиран на изпълнението на определени условия и цели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви