НАТО

Предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, ще постави Алианса пред поредица от въпроси, които ще изискват преценка, отговорност и политическа далновидност в светлината на неотдавнашните сътресения в Русия и продължаващата война в Украйна.

Засега ключови западни политически и военни лидери и медии изглежда споделят мнението за възползване от предполагаемото отслабване на позициите на руското правителство и Владимир Путин след неуспешния опит за преврат на лидера на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Разбираемо е, че НАТО ще се изкуши да удвои помощта си за Украйна.

Там изглежда са убедени, че всичко, което е необходимо за спечелването на конфликта, са повече оръжия, пари и политическа подкрепа, въпреки че заявената контраофанзива не върви толкова добре, колкото се надявахме.

Изкушението става още по-силно на фона на устойчивостта, която украинската армия показа през последната година и половина. В светлината на събитията от края на юни президентът на САЩ Джо Байдън наистина отново е изправен пред призиви да изпрати на Украйна тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS), способни да поразяват на разстояние до 300 км.

Самият факт, че Байдън разгледа подобна възможност, показва степента на изместване на акцента в дискусиите за въоръжаване на Украйна.

Но само преди година съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан предупреди, че изпращането на ATACMS в Украйна може да провокира „трета световна война“.

Друга опасност, свързана с изпращането на оръжия с голям обсег, особено по време на среща на върха на НАТО, е руската увереност, че се противопоставя не на Украйна, а на САЩ и НАТО. Това е съвсем обосновано, тъй като по-голямата част от средствата за военни операции се отделят от Вашингтон.

Може ли да се стигне до ядрена ескалация?

Междувременно рисковете от ядрена ескалация нарастват всеки ден. Путин вече обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус. Но НАТО също трябва да се пази от насърчаването на безразсъдните действия на Киев срещу Запорожката атомна електроцентрала.

Според последните съобщения той е организирал саботажа на газопровода „Северен поток 2“ по собствена инициатива.

Това ни връща към предстоящата среща на върха и въпроса за присъединяването на Украйна чрез предоставянето на План за действие за членство в НАТО (ПДЧ).

Тук лидерите на Алианса би било добре да припомнят предупреждението на журналиста и голям стратег Уолтър Липман, че „коалицията е като верига: тя няма да стане по-силна, ако добавите слаба връзка към нея.

ПДЧ за Украйна във Вилнюс също противоречи на собствените принципи на НАТО по отношение на присъединяването на нови членове, които отчасти гласят: „От кандидатите ще се очаква да разрешават междуетнически спорове или външни териториални спорове, включително иредентистки претенции или спорове за вътрешна юрисдикция, с мирни средства в съответствие с принципите на ОССЕ и да поддържат добросъседски отношения.

Actualno.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви