НАТО ще решава за членството на Украйна
НАТО ще решава за членството на Украйна

За четвърти път от началото на руската агресия срещу Украйна НАТО провежда от утре среща на върха. Премиерът Николай Денков води българската делегация. Във Вилнюс лидерите ще обсъдят широк спектър от теми. Основната ще бъде кандидатурата на Украйна за членство, която предизвика разделение между съюзниците.

От Вилнюс се очакват новини за увеличена военна помощ за Украйна, за нови регионални планове за защита на Алианса. Както и за ангажимент за повече инвестиции в отбраната. Но срещата изглежда ще бъде доминирана от бъдещите отношения на НАТО с Украйна.

Преди да отпътува за форума, Зеленски изрази надежда, че срещата ще даде „ясен сигнал“ за присъединяването на Киев след войната. И се надява Киев дотогава да получи гаранции за сигурност.

Американският президент Байдън каза пред CNN, че САЩ са готови да гарантират сигурността на Украйна по примера на Израел. „Предоставяме оръжията, от които се нуждаят за да се защитават“.

„Обсъждаме различни варианти“, призна в Берлин германският канцлер Олаф Шолц, и коментира: Предложението на американския президент не е ново, обсъждаме го и може би е намек за това, какво бихме могли да решим на срещата на върха. Но дискусиите съвсем не са приключили.

След разговори с литовския президент Гитанас Науседа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде ясно да се разбере, че Украйна няма да се присъедини към Алианса, докато бушува война. И че срещата на върха във Вилнюс няма да отправи официална покана.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че НАТО няма да се придържа към обичайния за нови членове План за действие при интеграцията на Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви