Ердоган: Швеция в НАТО, ние - в ЕС
Ердоган: Швеция в НАТО, ние - в ЕС

Никой не трябва да очаква отстъпки от нас. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Информацияата е на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган говори пред журналисти на летище „Ататюрк“ в Истанбул преди да замине за Вилнюс. Там той ще участва в среща с шведския министър-председател Улф Кристершон. Тя е свикана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по повод кандидатурата на Швеция за членство в пакта. Заседанието ще се състои в навечерието на срещата на високо равнище на страните от НАТО във Вилнюс.

Турският лидер подчерта днес, че Анкара винаги е подкрепяла курса на НАТО на „отворени врати“. В същото време, за да се ускори процесът на Стокхолм за членство в НАТО, е необходимо да се изпълнят всички разпоредби от тристранния меморандум (между Турция, Швеция и Финландия), заяви Ердоган.

Президентът на Турция обвърза въпроса, свързан с кандидатурата на Стокхолм в НАТО, с преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Първо отворете пътя за присъединяване на Турция към ЕС, а след това ще „разчистим пътя“ за кандидатурата на Швеция (за НАТО), точно както направихме в случая с Финландия, отбеляза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турция чака вече 50 години да се присъедини към ЕС, добави турският президент.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви