13 милиарда кубически метра газ може да добива страната ни годишно от две находища в блок „Хан Аспарух“ в Черно море. Това са изнесли като данни пред парламентарната енергийна комисия от Консорциума между „ОМВ и Тотал“, който от 2012 година проучва залежите на природен газ в българската акватория на Черно море.

Новината съобщи пред БНТ депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Проучванията са във финалната си права и консорциумът е представил пред депутатите конкретни количества, на базата на направените до момента проучвателни сондажи.

Блок „Хан Аспарух“ се намира в североизточната част от българската акватория на Черно море и е близо до открито находище на природен газ в Румъния. Консорциумът „ОМВ – Тотал“ са представили пред енергийната комисия резултатите от проучванията до момента.

„Техните очаквания са в първите 10 години от експлоатация на евентуалните две находища, които те се надяват да докажат в началото на следващата година са да добиват по 13 милиарда газ на година за първите 10 години. След това добива да намалее в известен смисъл до около 8 милиарда кубика. Което е изключително добра новина за България“, заяви Делян Добрев.

„Те ни показаха на презентацията две находища, където очакват да намерят газ. В тези две находища ще направят един или два сондажа в началото на следващата година, за да докажат точните количества. На този етап това са техни очаквания, но те ги показаха с конкретни количества, което за мен е доста убедително“, коментира Добрев.

По 8 милиарда газ на година ще се добива през вторите десет години от експлоатацията на находищата, които консорциума между ОМВ и Тотал проучват. В момента страната ни потребява около 2 милиарда и половина кубика газ на година.

„Т.е. ние ще добиваме пет пъти повече газ, отколкото консумира България. Съответно това количество ще го изнасяме. И ако изнасяме 10,5 милиарда кубика, според очакванията на консорциума, ние ще се превърнем в по-голям износител на газ за Европа, отколкото например Азербайджан“, заяви Делян Добрев.

По действащия закон, концесионното възнаграждение, което страната ни би получила от този добив, е 30% от прихода.

„И ако вземе за база тези 13 милиарда кубика и ги умножим по пазарната цена на газа в момента, по 30% се получава, че държавния бюджет ще печели или в него ще внася консорциума 2,7 милиарда лева всяка година“, коментира Добрев.

Ако българската държава стане акционер в консорциума, тогава годишният приход в бюджета от добива и износа на природен газ може да се увеличи значително.

„Аз ще търся през следващата подкрепа от колегите от другите парламентарни групи, затова да внесем проект ан решение, с които да упълномощим министъра на енергетиката да започне преговори с консорциума между ТОТАЛ и ОМВ, защото те биха допуснали и го казаха на Комисия трети акционер с до 35% участие в проекта“, каза бившият енергиен министър.

Договорът за проучване на блок „Хан Аспарух“ с консорцима „ОМВ – Тотал“ беше подписан именно от Делян Добрев като енергиен министър през 2012 година и отговава вече са направени 4 сондажа, както и мащабно сеизмично проучване на целия блок.

„Така че ние сме на финалната права и се надяваме, а и това беше част от презентацията в рамките на следващите няколко години да започне добива. Всичко ще зависи от това колко бързо вървят проучвателните сондажи и инвестицията в сондажите за добив“, каза депутатът от ГЕРБ.

През миналата година огромно находище от газ беше открито в турската акватория на Черно море. То се намира съвсем близо до друг български блок – Терес в югоизточната част на нашата акватория.

„След това откритие в Турция този блок също става много интересен и според мен Министерството на енергетиката трябва да стартира процедура и да потърси концесионер за него по възможно най-бързия начин“, добави още Добрев.

Очаква се в следващите месеци, когато Турция започне експлоатацията на находището Sakarya в Черно море, страната да увеличи 10 пъти дневния си добив и той да достигне 10 милиона кубически метра на ден.

Мандатът, който е даден на министъра на енергетиката, е за водене на преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна. По искане на МФ е заложена и минимална цена, на която може да бъде продадено то. Срокът е удължен на 60 дни. НС и обществеността ще са наясно какво се договаря. Това заяви от своя страна в „Говори сега“ Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Той потвърди, че за реални количества природен газ в Черно море може да се говори след сондажи. Въз основа на сеизмологични анализи се твърди за 13 млрд. куб. метра газ, но това трябва да се потвърди със сондаж.

Проектната компания, която ще проучи находището, предлага до 35% печалба за българската държава.

„Редно е България да обърне внимание на този конвенционален добив. Виждаме и Румъния и Турция вече добиват природен газ от Черно море“, коментира Рибарски.

БНТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви