Нов температурен рекорд на Земята
Нов температурен рекорд на Земята

Последните седем дни са били най-горещата седмица на Земята откакто се водят наблюдения, показва неофициален анализ, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Според данните, обработени от климатичния реанализатор на Университета в Мейн, през последния седемдневен период температурата е била с 0,04 градуса по Целзий по-висока от всяка друга седмица през последните 44 години, за които има такива данни. В сряда пък е бил повторен рекордът, поставен ден по-рано, за най-висока средна температура на Земята – 17,18 градуса по Целзий.

Климатичният реанализатор използва сателитни данни и компютърни симулации, за да измери текущото състояние по света.

Въпреки че данните са неофициални, мнозина учени са съгласни, че те показват, че климатичните промени навлизат в непозната територия.

Говорителят на Белия дом Абдула Хасан заяви, че „обезпокоителните случаи на екстремни климатични явления, които засягат милиони американци, подчертават неотложността на климатичния дневен ред на президента Байдън и абсурдността на продължаващите усилия на републиканските членове на Конгреса да го блокират и отменят“.

В четвъртък американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA), чиито данни се смятат за „златен стандарт“ в тази сфера, заяви, че не може да потвърди неофициалните данни. „Въпреки че NOAA не може да потвърди методологията или заключенията на анализа на Университета в Мейн, ние признаваме, че сме в топъл период поради климатичните промени и в съчетание с „Ел Ниньо“ и горещите летни условия наблюдаваме рекордно високи повърхностни температури, отчитани на много места по света“, се казва в съобщението на агенцията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш заяви, че последните данни демонстрират, че „климатичните промени са извън контрол“.

„Ако упорстваме в отлагането на необходими ключови мерки, смятам, че се движим към катастрофална ситуация, както показват последните два температурни рекорда“, каза той.

Сред явленията с най-голям принос за температурните рекорди тази седмица е необичайно меката зима в Антарктика. Части от континента и околния океан са с 10-20 градуса по-топли от средното за периода 1979 – 2000 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви