Калин Стоянов: Разследваме корупция по високите етажи
Калин Стоянов: Разследваме корупция по високите етажи

МВР разследва корупция по високите етажи на властта. Това каза в интервю за БТА министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. И допълни, че повечето от разследванията са на оперативно ниво. Той посочи, че борбата с корупцията е сред приоритетите на ведомството.

Запитан какво се случва с разследването за злоупотреби при строителството на части от автомагистрала „Хемус“, министърът на вътрешните работи заявява: „МВР продължава да работи по този случай. Разследването е на приключване и се надяваме, че в най-скоро време ще влезе в съда.“

Относно проверката за автомагистрала „Тракия“, Стоянов заявява: „Работи се активно от Главна дирекция „Национална полиция“. В скоро време ще обявим резултата и по тези проверки.“

Калин Стоянов коментира още и темата за нелегалната миграция.

Той съобщи, че от 01.01.2023 г. до 30.06.2023 г. има регистрирани опити на близо 80 000 лица да преминат българо-турската граница. Увеличението е с почти 62% в сравнение със същия период за 2022 г., добави той.

„Ресурсът, с който разполага „Гранична полиция“ е крайно недостатъчен, има командировани служители от различни структури. Съдействие оказва и Министерството на отбраната. Нашата идея е в следващите месеци значително да уплътним границата с физическа сила. Ще постигнем резултат, който ще бъде видим.

Ние сме външна граница на ЕС, много разчитаме на Европа. И не бива да оставаме сами в битката с нелегалната миграция. Поради тази причина сме в близък контакт с ЕК, конкретно с еврокомисаря Йохансон. С Турция контактите са много интензивни както на ниво министър, така и с техни служби, работещи по границата. И с тях също сме набелязали мерки, които в следващите дни очакваме да дадат резултат“, заяви Стоянов.

Министърът на вътрешните работи заяви, че се надява до края на годината България  да бъде приета в шенгенското пространство.

Във връзка с протестите на служители на МВР за увеличение на заплатите вътрешният министър каза, че ще направи всичко възможно

, включително и търсене на подкрепа от парламентарните групи, с цел да се постигнат част от заявените искания.

„Надявам се да не се стигне до продължителни протести и да постигнем резултат, от който и те ще бъдат доволни. Ще направим всичко възможно, каквото зависи от нас, включително разговори с финансовия министър. Има възможност да се кандидатства по различни програми, включително и такива, по които да осигурим материалната база на служителите и като цяло средата, в която работят. Разчитам на хората, които са пряко ангажирани с работата по европейски проекти, и се надявам да има нужният резултата“, заявява министърът на вътрешните работи.

По отношение на борбата с пътния травматизъм Калин Стоянов посочи, че е поставил задача на директорите на областни дирекции да се повишат бързите досъдебни производства, образувани в резултат на установени водачи, управляващи превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества. Според него това ще има превантивна роля по отношение случващото се в момента по пътищата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви