Денков призна,че ще има смяна на министри
Денков призна,че ще има смяна на министри

Премиерът Николай Денков увери депутатите, че България няма да изпрати на Украйна военна техника, която би ощетила отбраната ни. Денков потвърди това след въпрос на „Възраждане“. Те настояха за уточнение след заявеното по-рано днес от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той каза, че украинският президент е поискал „всичко без летателни средства“.

„Всичко, което се подготвя за предоставяне като военна помощ за Украйна, се подготвя съвместно с въоръжените сили на България. Няма да бъде изпратено нищо, което нарушава възможността да защитаваме държавата съгласно изискванията в момента от военна гледна точка“. Това каза Николай Денков. И отново потвърди, че не се предвижда обсъждането на изпращане на каквато и да било жива сила в Украйна.

В отговор на друг въпрос от ИТН – министър-председателят заяви, че няма никаква опасност от декапитализация на Българския енергиен холдинг, след като правителството реши, че пари от Дружеството ще се използват да попълнят бюджета. „Българският енергиен холдинг няма никаква опасност да бъде фалиран. В сметките на БЕХ има значително повече средства от тези, които са изискани в момента, за да се подготви Бюджета за тази година“.

Денков определи решението за продажбата на реакторите за АЕЦ „Белене“ като единственото възможно.

Според него това ще отвори ясната перспектива за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Самият факт, че работите от 80-те години както казвате, по този проект и по него няма никакъв напредък, освен, че платихме едни пари, имаме изкопан гьол, стоят съответните реактори там от години и няма никаква перспектива този проект да се случи, особено след започването на войната на Русия срещу Украйна, е ясно, че трябва да се търси друго решение, така, че има по-ясна перспектива как да се развие ядрената енергетика в България и през следващите години“.

Решението за АЕЦ „Белене“ предизвика реакцията на „Възраждане“ и БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви: „Дотам се поклонихте пред ГЕРБ, че дори започнахте да използвате терминологията на Борисов. Било гьол! Тук да пише, че зачертавате проекта „Белене“ и продавате ядрените реакторите на Украйна? Какво промени тази програма само няма и година по-късно от онова правителство?“

Депутатът от „Възраждане“ Йордан Тодоров заяви: „Чии интереси обслужва управляващата коалиция с това свое решение и как следва да се определи то – като държавническа постъпка или като национално предателство?“

След изслушването си в пленарна зала премиерът Денков коментира изнесената от военния министър Тагарев информация

за поискана от украинския президент Володимир Зеленски нова помощ.

„Работата на президента Зеленски е да търси военна помощ. Нормално е той да предостави списък…ние можем да предоставим само военна техника, която няма да застраши нашата безопасност. Отново повтарям, България ще изпрати това, което военните в България са казали, че няма да застраши нашата безопасност“.

Помощта не включва системи за противовъздушна отбрана, категоричен бе Денков. „Със сигурност не може да даде системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България. Не трябва да се притесняват хората, всичко, което е необходимо за защита на нашата територия, на нашето небе, ще бъде тук в България“.

За напрежението по време на срещата на Зеленски с българския държавен глава Румен Радев Денков каза: „Не бих искал да коментирам това, което се случва в президентството. Мисля, че се видя сблъсък на две съвсем различни представи за света. От моите представи вероятно е ясно аз коя от тези гледни точки споделям“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви