Конфликтът в Украйна няма военно решение, а изисква последователни усилия за деескалация, прекратяване на огъня и търсене на мирно решение със средствата на дипломацията.

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски. Българският президент прие на „Дондуков“ 2 своя украински колега, който е на посещение у нас по покана на министър-председателя.

Румен Радев изрази солидарността си със страданията на народа на Украйна и жертвите на войната като припомни, че още от първия ден на нейното избухване е заклеймил агресията и войната като средство за разрешаване на проблемите.

„В първите най-тежки месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, търсещи спасение от конфликта“, посочи българският президент и добави, че много от украинските граждани, дошли у нас, все още са под закрилата на българската държава, която продължава да оказва и хуманитарна помощ.

Българският държавен глава посочи, че подписаната с министър-председателя декларация за всеобхватна подкрепа от страна на България към Украйна е важна стъпка за развитието на отношенията между двете страни, но подчерта, че ще бъде открит със своя колега, както в проведената между тях среща в Брюксел по-рано тази година.

„Не приемам предоставянето на въоръжение и боеприпаси, особено от резервите на Българската армия“, заяви президентът Радев.

„Като президент и върховен главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на Въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион“, заяви българският държавен глава.

Той посочи, че конфликтът между Русия и Украйна разширява своя териториален обхват и придобива нови измерения, а бойните действия стават все по-ожесточени и загиват все повече хора, сред които и българи от голямата българска общност в Украйна.

Българският президент открои и рисковете за мира и сигурността в Европа, включително от радиоактивно замърсяване, които растат всеки изминал ден не само за Украйна, но и за цяла Европа.

Президентът Румен Радев посочи още, че конфликтът в Украйна се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък, който засяга икономиките не само на Украйна, а и на всички европейски страни и изостря социалното напрежение.

Държавният глава изрази надежда за скорошно постигане на мир, което за България е от особена важност в светлината на дълбоките исторически и културни връзки между българския и украинския народ.

„В момента чуваме думата „победа“, но бихме искали да чуваме повече думата „мир“ и водещите усилия да бъдат за постигане на мир“, заяви още президентът в началото на срещата и добави, че според него все още не са използвани всички средства на дипломацията за разрешаване на конфликта.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви