Нинова: Оставка на Тагарев, не продаваме реактори
Нинова: Оставка на Тагарев, не продаваме реактори

„Редица държави се противопоставят на приемнето на Украйна в НАТО. Нашите подмазвачи бързат да са повече католици от Папата. Няма да подкрепим декларацията за приемане на Украйна в НАТО“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ще гласуваме „против“ реакторите за АЕЦ „Белене“ да бъдат продадени на Украйна, добави Нинова.

Тя поиска оставката на Тодор Тагарев заради плановете България да разреши постоянен достъп на САЩ до Черно море. Това е в нарушение на конвенцията от Монтрьо,  разрешаваща престоя на военните кораби на нечерноморски държави до 21 дни.

„Във връзка с това, което се случва с решенията на правителството за Украйна, и не само – предложението на г-н Тагарев за Черно море, което представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна, ние искаме незабавно оставката на министър Тагарев. Той вече е вреден за България. Действията и думите му са опасни за националната сигурност, за сигурността на българите, за мира и за неутралитета на България. А за тях ние претендираме. Искаме му оставката веднага“, заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Корнелия Нинова обясни защо парламентарната Комисия по енергетика толкова бърза реакторите за АЕЦ „Белене“ да бъдат продадени на Украйна. „Виждате от днес, че  много бързат комисията да обсъди и залата да приеме решение за продажба на  реакторите. Ние ще гласуваме „против“, разбира се. Даваме си сметка, че цялото бързане е заради посещението на президента Зеленски в България. Целта, която обявяват, не е тази, която е истината.

С продажбата на двата блока целят завинаги да се приключи с проекта „Белене“ на първо място. И на второ – да скрият една далавера, защото България е платила 600 млн. за оборудване, което го няма. На площадката има оборудване за около 250 млн. Разликата е потънала в нечии джобове.

И с тази сделка искат да покрият истината за кражбата и корупцията“, каза Нинова.

„След обсъждане със специалисти можем да ви кажем, че Агенцията за ядрена регулация дава разрешения за такива реактори, още когато се строи площадка. Тя се лицензира предварително за определени реактори, т.е. ако има такава площадка в Украйна, тя вече е лицензирана за нещо друго. Второ, как точно си представят управляващите в България, че ще предоставят на Украйна руски реактори, които изискват руско оборудване, руски резервни части, руски инженери. Как точно си го представят това, че ще бъде прието от украинската страна?“, попита Нинова. По думите ѝ, това означава да поставиш Украйна в ръцете на Русия за цялата тази ядрена централа.

Лидерът на БСП припомни, че освен това става въпрос за оборудване с възможна двойна употреба, което изисква и евентуално разрешение, което Русия да даде. „Има ли такова разрешение от Русия, нейните реактори да идат в Украйна? Пълно безумие“, коментира Нинова.

Според нея заради замразяването на проекта „Белене“ години наред търпим загуби: „Ако имахме „Белене“, в съвсем друго състояние щеше да е енергетиката на България, бюджетът на България, цените за българските домакинства и българската икономика. Те го погребаха, защото бил гьол. Сега искат да си покрият далаверата за разликата от 300 милиона“, заяви Нинова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви