Министърът на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна относно продажбата на двата реактора и оборудването за тях в АЕЦ „Белене“, които са произведени в Русия. Това задължение към министъра записаха депутатите в свое решение.

Според решението цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването – близо 1,2 млрд. лева.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против.

„Украйна е страна във война и няма да купи оборудването. Да подаряваме на една страна оборудването е смешно действие. Ние се подиграваме с хората“, скочи левият Драгомир Стойнев.

Рамадан Аталай от ДПС обвини предишно правителство на БСП, че не е изградило втората атомна централа и сега трябва да се търси изход от ситуацията.

Според Борислав Гуцанов от БСП управляващите за един ден са успели да предадат и да продадат цялата държава.

„Енергетиката е водещ отрасъл, а днешният ден е може би този, в който ще сложите точка и на тази част“, скочи той.

„Факт е, че оръжие сме продавали и през последната година, но досега не сме правили такива национални предателства, каквото извършваме днес. Ще продадем нещо, за което никога няма да вземам пари, кой ще го транспортира до Украйна, кой ще плати цената – българската държава и българският народ. Нови избори и следващият парламент да прекрати това национално предателство“, призова Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Стига сте плашили хората,че ще влезем във война, България и сега изнася огромни количества оръжия, но не сме във война“, отговори му Йордан Минчев от ПП-ДБ.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че България е дала 1,2 милиарда лева за оборудване, което не може да използва и всяка година дава по няколко милиона за неговото съхранение.

„С това оборудване нищо не може да направим и след началото на войната никой няма да реализира такъв проект с руско оборудване. Стойността на това оборудване е 600 милиона евро, а към 2002 г. оценката за проекта АЕЦ „Белене“ беше 10 милиарда евро, т.е. имаме 6% от атомната централа и се чуват спекулации, че трябва да се напънем още малко и да имаме централа, но не е така. От един съединител и един радиатор искаме да се направим цяла „Лада“, но не може защото вече няма и части за „Лада“, а Ладата е с цената на „Фолксваген“, коментира той.

„Намираме се в уникалната ситуация да сме единствената държава в света, която да има радиатор и съедините от „Лада“ и да има друга страна – Украйна, която има цяла „Лада“ без радиатор и съединител и защо да не се възползваме от тази възможност и да упълномощим министъра на енергетиката да се опита да продаде това оборудване на украинската страна. Нашите мотиви са прагматични и искаме да си върнем поне част от парите, защото проектът „Белене“ няма как да се случи“, настоя Добрев.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви