Борисов дава имунитет
Борисов дава имунитет

Информацията изненадващо обяви самият той в кулоарите на парламента. Това ново изявление идва само час, след като за пореден път заяви, че няма да го направи. Защото ще се наложи да го връчи на съучениците на бившия главен прокурор Иван Гешев. От коментара му после стана ясно, че е подразнен от непрестанното настояване на Корнелия Нинова да се откаже от имунитета си. Той намекна, че соцлидерката изпълнява нечия поръчка.

„Все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидната направа от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам и на българския съд и на българската прокуратура“, заяви Борисов.

„Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решения“, заяви Борисов. „В България, ако някой не ми спомене името, се оказва, че не е значим“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„И тук виждам, че и нашите некоалиционни партньори, и нашата неопозиция, защото напомням как Корнелия Нинова от трибуната на парламента ме призоваваше да ги събера и да направим правителство, множество сигнали от служебното правителство срещу г-жа Нинова стоят на трупчета, явно заради това тя се опитва да се възползва и върши някаква друга чужда задача, затова ще си дам имунитета“, заяви още Борисов.

Нинова неведнъж досега призовава Борисов да си даде имунитета от трибуната на НС. А от ГЕРБ неведнъж я обвиняваха, че действа в полза на Иван Гешев, още докато беше главен прокурор.

В програмата за работа на парламента за тази седмица влезе проект на решение по искането на главния прокурор от 2 юни 2023 г. То е за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов, внесен от „БСП за България“.

Решението си да си даде имунитета Борисов обяви след като стана ясна седмичната програма. Той е обсъдил намерението си с парламентарната група на ГЕРБ. Уведомил ги е преди да направи краткото си изявление.

Иван Гешев в последните седмици преди отстраняването му от ВСС внесе в 49-ото Народно събрание искане. То беше за сваляне на имунитета на Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура заради разследването по „Барселонагейт“. От самото начало Борисов повтаря, че няма да си даде имунитета, а парламентът дори направи нарочна комисия за целта. Планът за това стана известно още по време на записите от заседанието на ПП. В тях

идеята за комисия за имунитета, която да тупа топката 6 месеца, беше разказана от Кирил Петков. Тя беше представена като предложение на Христо Иванов. Това също бе нещо ново.

Освен на Борисов, Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков, който обаче се отказа доброволно без комисия.

Оттам насетне редица политически лидери, анализатори и журналисти упрекваха ПП-ДБ, че пазят имунитета на Бойко Борисов, за да не се разпадне „сглобката“.

Междувременно на мястото на Гешев и.д. главен прокурор стана Борислав Сарафов, избран от Висшия съдебен съвет. А само преди ден предшественикът му Гешев призова Борисов за пореден път да си даде имунитета и дори да напусне парламента, защото тежал като воденичен камък на ГЕРБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви