Министърът на околната среда и водите

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов предложи да се създаде национален фонд, който да изкупува частни земи, в които има дюни или се намират на територията на парк. Пред Би Ти Ви той уточни, че създаването на подобна структура ще отнеме време.

Екоминистърът даде предложението, след като обясни, че дюните по плажовете се местят и така могат да се окажат в частна земеделска земя. Така собственикът на земята ще се окаже в ситуация, в която няма да може дори да влезе в имота си.

„Този въпрос трябва да се реши и законово, и финансово. Трябва да имаме ангажимент да компенсираме такива хора. Въпросът не е е добре уреден. Подобен казус има и със собственици на земи в обособени паркове в градовете“, заяви Попов.

Той за пореден път увери, че водата на българското Черноморие е чиста и единствено изливането на отходни води от канализацията може да я замърси. Министърът подчерта, че подобни нарушения ще бъдат наказвани много строго.

Попов добави, че в момента въглищните централи в Маришкия басейн не са конкурентоспособни на пазара. Според него не може да продължава непрекъснатата им поддръжка, след като не могат да издържат на пазара. По думите му най-важно е да се запазят на пазара на труда хората, които работят във въглищните централи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви