Държавата иска ресторантьорите да й свършат работата
Държавата иска ресторантьорите да й свършат работата

„Държавата вменява на ресторантьорския бранш да изпълни задълженията на Министерството на финансите и на НАП по събиране на данъци, такси, изсветляване на бизнеси и т.н.“.

Това каза пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. „В нашия бранш издаването на касов бон вече от години е навсякъде. Аз не съм ходил в заведение, където да не са ми издали касов бон. Да ни се вменяват нарушения на закона е несериозно“, подчерта той.

По думите му предложенията в проекта за Бюджет 2023 ще доведат до отлив на кадри от бранша. „Плащането на сметки само по банков път със сигурност ще доведе до отдръпване на потенциални наши служители. Защото водят до ограничения за тях и до финансови загуби.

Банките вземат такси, а държавата не казва кой ще ги поеме“.

В писмо до медиите Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция. Според тях, предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са „лобизъм в полза на банките“. Те ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно. Защото важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители. В него няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка. И какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката.

Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им? 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви