До 7-ми юли - заявления за първо класиране
До 7-ми юли - заявления за първо класиране

От днес до 7 юли включително се подават заявления за първото класиране за прием в гимназиите след 7 клас.

Подаването на заявления е по електронен път и може да стане по три начина. Без чуждо съдействие от всяко устройство с достъп до Интернет. В училището, в което ученикът завършва 7-ми клас или в така наречените „училища-гнезда“.

Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София обясни за онлайн-подаването на заявления.

„Всеки един родител ще разполага с 30 минути за подреждане на желанията си, преди да подаде заявлението. Ако те не успеят в рамките на тези 30 минути, системата ще предложи повторно подреждане на желанията. Може да се разместват желанията. Моят съвет е те предварително да се запознаят с платформата. И предварително да се запознаят с кодовете и с паралелките, които биха искали да подадат“.

Началникът на РУО – Ловеч Иваничка Буровска подчерта: „Хубаво е, при подаване на заявления за участие в първия етап на класиране, учениците да пишат повече профили и специалности. Защото между първи и втори етап на класиране не може да има промяна на заявените желания. Може да има само потвърждаване на желание за участие във втория етап“.

Буровска уточни, че за профилираните паралелки е необходимо само заявление без други документи. А за професионалните – и медицинско свидетелство. „Попълва се заявление, което се вкарва в системата. Прави се разпечатка, която се предоставя на родителите. За професионалните паралелки трябва да представят медицинско свидетелство,че избраната специалност не им е противопоказна“.

Резултатите от първото класиране трябва да станат известни до 12 юли.

От 13 юли до 17 юли е записването на приетите на първо класиране ученици или подаване на заявления за участие във второто класиране.

„Това нещо се извършва в училищата, в които са класирани учениците. Ако ученик е приет по второ и ли трето желание, той може да подаде заявление за участие във второ класиране, в училището в което е приет на първо класиране, а ученик, който не е приет никъде, автоматично участва във втория етап“, допълни Буровска.

Новото тази година, е че ще има и четвърто класиране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви