Хамид Хамид мисли като комисар
Хамид Хамид мисли като комисар

Временната комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение за наказателни преследвания не събра кворум. Става дума за имунитетите на четирима депутати. Това са: Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и Димитър Аврамов от ДПС. На първото заседание присъстваха петима от избраните осем членове на комисията.

Според решението за създаването ѝ, съставът трябва да е от 12 депутати. Те трябва да са излъчени на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. От две политически сили – „БСП за България“ и „Има такъв народ“, обаче не посочиха свои представители. Не беше избрано и ръководство на временната комисия.

Никола Минчев (ПП-ДБ) обясни пред журналисти, че в комисията са спорили дали кворумът трябва да се определя спрямо осем избрани членове или спрямо 12. В крайна сметка определеният за председател Хамид Хамид е решил, че няма кворум. Затова заседанието въобще не е било открито.

Пред колегите си от комисията Хамид Хамид призова ПП-ДБ да внесат проект на решение за изменение на предмета на временната комисия. Защото Кирил Петков доброволно се е отказал от имунитета си. Той прикани и да се избере ръководство на комисията.

Хамид каза, че ще предложи на председателя на парламента Росен Желязков да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори материалите по трите дела да бъдат разглеждани на открити заседания.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС изрази опасения, че разгласяването на информация би попречило на процеса в съдебна фаза.

Същото опасение изрази и Николай Дренчев от „Възраждане“. Това, което видяхме днес, е това, което беше на записите – че ще има „опит за изпиране на имунитетите“, коментира той.

След заседанието Никола Минчев изрази пред журналисти личното си мнение, че Кирил Петков сам се е отказал от имунитета си и

няма нужда от нарочно решение за промяна на обхвата на комисията.

Според него заради несъстоялото се заседание няма да се забави работата на комисията, чийто краен срок е 18 юли.

Скромното ни мнение е, че това е началото на един процес, описан подробно в прословутия запис. Тоест, началото на споменатото тупане на топката и изпиране на „накиснатите до уши“. Само че началото видяхме, но края – едва ли. Освен, ако краят не е свежо, ароматно и омекотено… нищо.  

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви