Над 200 дела срещу производители а ваксини в Германия
Над 200 дела срещу производители а ваксини в Германия

Над 200 искове за щети срещу производители на ваксини срещу COVID-19 в момента са висящи в германските съдилища. Това съобщи вестник Welt am Sonntag, позовавайки се на данни на германското министерство на здравеопазването.

„В момента 209 иска за обезщетение срещу производители на ваксини срещу COVID-19 са висящи“. Това каза министерството в отговор на запитване от изданието.

Постигнато е споразумение с производителите на ваксини срещу коронавирус при закупуването на лекарства през ЕС. Разходите за компенсиране на евентуални щети и съдебните разноски в случай на загубени от компании дела се поемат от страните членки на ЕС.

Според доклада на Европейската сметна палата изключение се прави само ако щетите са причинени умишлено, поради груба небрежност или поради неспазване на текущите производствени практики в ЕС.

На 3 юли съдът на град Ротвайл в югозападната част на Германия ще разгледа иска на 58-годишен мъж срещу фармацевтичната компания BioNTech. Твърди, че след ваксинация срещу коронавирус зрението му на дясното око се е влошило. BioNTech счита иска за неоснователен. През януари съдът в град Хоф в Бавария отхвърли жалбата на жена срещу AstraZeneca. Тя се оплака от сериозни здравословни проблеми след ваксинацията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви