Договор за наем на медицински хеликоптери няма да има
Договор за наем на медицински хеликоптери няма да има

Договор за наем на два медицински хеликоптера няма и няма да бъде подписан. Това заяви в предаването „Защо, господин министър“ на бТВ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„Редно е да отбележим, че няма сключен договор. Самата процедура по обществената поръчка е направена по член 114 от Закона за обществените поръчки. Това дава възможност самият договор да бъде подписан тогава, когато е осигурено финансиране. Така че към момента такъв договор не е подписан“, обясни министърът.

По думите му в момента няма да има никакъв ефект от договора. И ползата от него ще е почти равна на нула. Към момента ние нямаме абсолютно никаква готовност да подпишем такъв договор. Защото така направената процедура е изцяло в полза на изпълнителя, а не на възложителя, каза министърът.

По думите му изпълнението на този договор няма да е достатъчно, за да се получи желаният ефект, очакван от цялото общество.

Системата за спешна медицинска помощ по въздух се ръководи от три важни компонента – летателната част, която е осигурена по този договор, другата част е инфраструктурата, която трябва да бъде използвана за кацането на тези летателни средства в самите болници и третата част е медицинската част, каза Гвоздейков.

По думите му в момента тече процес на лицензиране на изградените до момента летателни площадки. Предстои още много работа, докато бъдат завършени комплексно на територията на цялата страна във всички болнични заведения, които ще бъдат приемащи, каза той. Министърът посочи, че площадки са изградени в София, Варна, Плевен и Пловдив. Необходими са поне още 12 точки, които трябва да бъдат приемащи за спешните екипи, добави той.

Нямаме комплексна готовност да заработи цялата система, за да бъде ефективна за цялото общество. HEMS системата е полезна, когато работи на територията на цялата страна. Тогава, когато обслужва пациенти в рамките на 30 минути. Не да има в София, а в Пловдив, Бургас и Варна няма, добави министърът.

Той посочи, че първият хеликоптер, собственост на България, ще пристигне през декември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви