Гвоздейков: Шефът на ГВА може да си тръгне
Гвоздейков: Шефът на ГВА може да си тръгне

Транспортният министър Георги Гвоздейков определи като „изключително скандален“ случая с хеликоптера, прелетял опасно ниско над плаж „Градина“ вчера. По думите му полетът е направен в разрез с всички правила.

„Може да бъде отнет лицензът както на пилота, така и на оператора“, заяви министърът пред NOVA. „Полетът е извършен против правилата. Няма право да лети на такава височина. Това е строго забранено. Още повече, че се извършва над хора. Предстои доста сериозно разследване. Разполагаме само с видеото и разказ на очевидци, предстои да се направи сериозен анализ“, добави той.

Пред bTV в предаването „Защо, господин министър“ по-късно Гвоздейков каза, че ще поиска среща с директора на главна дирекцията „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

„Ще предприема действия, защото това касае безопасността на хората, под летящото средство. Става въпрос за нарушаване на правилата на безопасност. Дължат ми се доста обяснения от ръководителя на компетентния орган и извършителя на полета.

Цената може да е отстраняването на директора и ще търся мерки за предотвратяването на подобни случаи“, подчерта Гвоздейков.

От получените сигнали и видеоматериали е видно, че хеликоптерът лети изключително ниско над земята, а едновременно с това от него се показват хора. По информация на очевидци полетът е извършен в събота сутринта, около 5:20 часа, а от него са изхвърлени хартии с лика на Тодор Живков.

Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите. Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство, посочиха от министерството по-рано.

„На пръв поглед нарушенията, извършени при ниския полет на хеликоптера над плаж „Градина“, са няколко. Първо, какво прави той там, има ли разрешение за излитане, изобщо, има ли разрешение за прелитане на друго място. В това разрешение се казва на каква височина. Няма право да слиза под 300 метра. Вероятно е нарушил и двете неща“, коментира пред NOVA авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов.

И също подчерта, че е нарушение да се лети над места със струпване на хора. „Случаят е особен, защото има едно множество и той извършва демонстрация, хвърляйки предмети, което е забранено да се прави. Това, че има човек извън корпуса, е четвърто нарушение“, каза още авиоекспертът. Борисов посочи, че е възможно да се потърси дори наказателна отговорност на пилота.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви