Увеличение на пенсиите, но и по-високи цени на тока и парното влизат в сила днес. „Дневник“ обобщава какви ще са промените.

Какви са промените при пенсиите

Всички пенсии, отпуснати преди началото на 2023 г., които са свързани с трудова дейност, се увеличават с 12%. Процентът е изчислен на базата на осъвремененото миналата година швейцарско правило. Новата формула, която ще се приложи за пръв път тази година, предвижда актуализация със 100% от инфлацията или 100% от нарастването на осигурителния доход. Изборът е между по-високата от двете стойности. Досега осъвременяването ставаше с по 50% от ръста на двата показателя.

Необходимите средства за увеличението на пенсиите през втората половина на годината са 1.147 млрд. лв. Това засяга 2.014 млн. пенсионери.

В резултат на индексацията пенсионерите под прага на бедност намаляват наполовина, съобщи пред БТА управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Хората с пенсии, близки до максималната, губят

Осъвременяването се прилага върху действителния размер на пенсията, уточнява Иванов. Това означава, че хората, които получават максималната пенсия, няма да могат да получат увеличение, защото таванът остава непроменен и след 1 юли – 3400 лв. Това засяга 995 души. Други, чиято пенсия е малко под тази сума, ще получат увеличение, но само до тавана.

Няма да получат увеличение и 16 350 пенсионери, които получават пенсии, отпуснати през тази година – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина.

Минимална пенсия

Следвайки правилата за индексация минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се вдига от 467 лв. на 523.04 лв.

Социална пенсия за старост

Социалната пенсия за старост нараства от 247 лв. на 276.64 лв. Този вид пенсия получават хора, навършили 70 г., които нямат право на друг вид пенсия. Друго условие е годишният доход на член от семейството им да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Увеличението е с 12%, с колкото се вдигат и останалите пенсии.

Промяната води до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Повишават се и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Пенсионерите с висока степен на увреждане, на които се полага чужда помощ, ще получават добавка от 75% от размера на социалната пенсия за старост към пенсиите си.

Новият регулаторен период започва с нови цени на тока и парното

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, които ще важат през следващите 12 месеца. Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди средно увеличение за битовите потребители с 4.37%. Клиентите на „Електрохолд“ ще плащат с 4.24% повече, на ЕВН – с 3.78%, а на „Енерго Про“ – с 5.43%.

От днес започва и новият едногодишен регулаторен период за цените на парното. Вчера те претърпяха символична корекция от КЕВР, която се изразява в десети или дори стотни от процента – практически незабележимо за потребителите. В сравнение с предходния годишен период 2022-2023 г. цените се повишават минимално с между 0.05% и 0.48%, при годишна инфлация през същите месеци от 15%.

Същевременно от юли намалената ставка на ДДС върху природния газ и доставките на топлофикационните дружества на 9% като антикризисна мярка се връща към общата от 20%, което ще оскъпи повече крайните сметки за потребителите от гласуваното от регулатора.

Нови тол такси и едно обещание

Тол таксите се увеличават с 50% по решение, взето от служебното правителство в края на миналата година. След протести на превозвачи те получиха уверение, че ще бъде намерен начин то да не се прилага или по-високите плащания да бъдат върнати на транспортните фирми.

В Министерството на регионалното развитие е създадена работна група с тяхно участие, която до края на юли да изработи проект за изменение на тарифата. След като Министерският съвет я приеме, обещанието е парите да им бъдат върнати със задна дата.

Тол таксите трябваше да бъдат повишени от 1 януари, но прилагането на това решение беше отложено с половин година, за да се омекоти инфлацията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви