Парламентът прие ветото на Радев
Парламентът прие ветото на Радев

Парламентът подкрепи президентското вето върху промените в Закона за съдебната власт. И върна законопроекта за ново обсъждане при днешното му повторно гласуване в пленарната зала.

Оспорените от президента разпоредби са свързани с отделянето на Националната следствена служба от прокуратурата и обособяване на независима структура.

При днешното гласуване законопроектът получи 47 гласа „за“, 66 – „против“ и 93 „въздържал се“ и засега следствието остава в структурата на държавното обвинение. При вчерашното си заседание Правната комисия също подкрепи ветото на Радев.

И предложи парламентът да не приема закона повторно.

В мотивите си да върне законопроекта държавният глава подчертава, че при приемането на оспорените разпоредби не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания. Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, смята президентската институция.

Същата теза по време на дебатите застъпи и председателят на Комисията по правни въпроси и депутат от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Стою Стоев. „Предложенията, които бяха направени между двете четения, излизат извън обхвата на обсъждания законопроект“, коментира той от парламентарната трибуна.

„Ветото трябва да бъде подкрепено, защото оспорените изменения бяха приети при един недобър законодателен процес, който изисква открито обсъждане и преценка на всичко. Пороците на законодателния процес, който ние виждахме в поредица Народни събрание, трябва да бъдат отстранени. Явно въпросът за разследващите органи има нужда от решение, но това трябва да се случи след комплексен дебат. Този дебат е удачно да се проведе след измененията в Конституцията.

Нека за този важен въпрос да подходим систематично правилно“, допълни Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС също изразиха подкрепа за президентското вето. „Нека да използваме връщането на този законопроект, за да проведем сериозен дебат за разследващите органи и да ги направим независими и подчинени единствено на закона“, призова народният представил Бранимир Балачев. Според него има редица допълнителни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Подкрепа за президентското вето и връщането на законопроекта се получи и от групата на „БСП за България“. Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи, че поправките, предложени от „Възраждане“ между двете четения на предходната законодателна процедура, са „писани на коляно“ и „диктувани от ГЕРБ“, без да са били обсъждани на първо четене. Тогава ние гласувахме „против“ тези промени и сега ще подкрепим ветото на президента, аргументираха се от левицата.

Защита на текстовете имаше от „Възраждане“. „Мотивите на ветото са писани от хора, които само са минавали покрай сградата на следствието бул. „Г. М. Димитров“, возейки се в служебната кола на президентството“, смята народният представител Петър Петров. Според него независимостта на следствието от прокуратурата ще обезпечи безпристрастното му функциониране. „Ще се съобразим и ще преработим нашия законопроект“, посочи той.

В рамките на днешното заседание парламентът реши да е четири седмици срокът, в който могат да се правят предложение относно оспорените разпоредби, които се връщат за ново обсъждане в Комисията по правни въпроси.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви