Италия: Нулева толерантност при рецидив
Италия: Нулева толерантност при рецидив

Правителството на Италия одобри законопроект за затягане на разпоредбите в правилника за движение по пътищата. В него вече ще има нулева толерантност към онези, които сядат зад волана пияни или дрогирани, предаде АНСА.

Ще има и нулева толерантност за шофьорите, които използват мобилни телефони, докато са зад волана.

Много от нарушителите ще изгубят шофьорската си книжка за дълго време. А в случай на рецидив книжката им може да бъде отнета за постоянно, предвиждат промените.

За онези, които са били хванати веднъж да шофират пияни, ще бъде задължително инсталиране в колата на нарушителя на устройство, изискващо шофьорът да направи тест. И ако той покаже, че е употребил алкохол, колата блокира и не може да се задвижи.

Въведените със законопроекта промени в правилника за движение по пътищата налагат и затягане на мерките за новите шофьори. Те няма да могат да карат така наречените суперколи през първите три години след взимане на шофьорската книжка. Досега те можеха да шофират такива коли на първата година след получаване на книжката.

Новите правила включват и разпоредби за електрическите тротинетки, които трябва да имат задължителни регистрационни номера и застраховка, а водачите им трябва да носят каски. Затягат се правилата и за колоездачите.

В нормативния акт има указание към транспортното министерство да преразгледа цялата система за налагане на глоби за пътни произшествия и нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Реформите влязоха в сила след поредица от пътни инциденти с фатален изход. Най-потресаващият от тях беше този, при който джип, движещ се със скорост от 120 километра в час по римска улица, се вряза в колата на млада майка, при което загина 5-годишното й момче. Оказа се, че в джипа имало блогъри, които участвали в предизвикателство в ЮТюб канал и снимали подвизите си зад волана.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви