На 3-ти юли от 2030 часа, на откритата сцена на Летния театър на Бургас, под палката на маестро Иван Кожухаров ще бъде представена историята, разказваща за светостта на чувствата, вплели своята гибелна сила в една тъжна приказка за любов, ревност и изкупление –  с операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди.

Мащабната продукция на Държавна опера – Бургас е част от лятната програма на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, осъществявани за шестнадесети пореден път от културния институт и Община Бургас.

Тайнства, заговори, вътрешни борби, изкупление – всичко това, като красив музикален разказ за силата на чувствата, ще представят великолепните солисти, които ще изградят запомнящи се образи, в синхрон с оркестър, хор и балет.

Режисьор-постановчикът на „Бал с маски“ – доц. д-р Александър Текелиев, не скрива своя афинитет към работата си и вложения творчески заряд в мащабното оперно заглавие.

Великолепен е артистичният каст на спектакъла.

Блестящият тенор Валерий Георгиев изгражда въздействащ образ на благородния граф Рикардо, който, въпреки силата на чувствата си, не пристъпва моралните догми и запазва честта на своята любима Амелия.

В ролята на Амелия – разкъсващата се между любовта и дълга, не отстъпваща от моралните догми, въпреки нежния емоционален порив спрямо Рикардо, ще се превъплъти великолепната солистка на Бургаската опера – лирико‐драматичното сопрано Йоана Железчева.

Брилянтното сопрано Мария Цветкова-Маджарова е свежа, артистична, шеговита и колоритна в ролята на Оскар, характерна с висока техническа трудност и колоратурни височини.

В характерния образ на Улрика – и като визия, и като внушителност, и като вокална безапелационност, ще бъде представен от превъзходното мецосопраното Даниела Дякова.

Като двамата заговорници, които заплитат сюжетната интрига, бургаската публика ще види басите Делян Славов  – като Самуел, и Диман Панчев – Том. Тенорите Любомир Тодоров и Милен Динолов влизат в ролите на  Главния съдия и слугата на Амелия.

Стилна и импонираща на цялостното въздействие на спектакъла е сценографията на „Бал с маски“ – с вплетени семиотичните елементи и оригиналните решения – дело на Димо Костадинов, а костюмите на Лили Костадинова – пищни съобразени с характера на образите, чиято обща визия допълват.

Пластиката е на Гриша Роглев и включва, в синхрон с режисьорската линия, символни решения на сенки от отвъдното и стилизиран образ на Смъртта, като неизменен спътник на Живота – в изпълнение на артисти от балетния състав на Бургаската опера.

Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор –  Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева.

В сюжета на „Бал с маски“ оживява историята за драматични отношения, греховни желания, белязани от пътя към болезнено осъзнаване – под натиска на повелите на обществения морал.

Постановката на Вердиевата опера ще разгърне драматичния си блясък на сцената на крепостта „Царевец“ в старопрестолния град Велико Търново на 8 юли т .год., в рамките на фестивала „Сцена на вековете“ – отново под палката на маестро Иван Кожухаров, със същия артистичен състав.

Билети за „Бал с маски“ – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, на място – на касата на Летния театър, след 18.30 часа – преди спектакъла, както и в мрежите на  Grabo – https://grabo.bg/burgas/operata-bal-s-maski-07hs7zb и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1355399/performance.html.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви