Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

Жителите на община Созопол, които имат право, ще получат не по 4, а по 5 кубика дърва за огрев на преференциални цени през следващия отоплителен сезон, съобщи кметът Тихомир Янакиев. Това обаче ще става при засилен контрол.

„Разпоредил съм да се актуализират списъците на хората, които имат право на дърва на по-ниски цени за следващата зима.

Наблюдаваме една практика, при която хора, които са записали цялото си семейство да получават по 4 кубика, а децата им са в чужбина и си идват в Созопол само за седмица- две през лятото. Това не е незаконно, но не е морално, защото по този начин лишават възрастни жители на общината, които не могат да си позволят дърва на  пазарни цени“, каза кметът Янакиев.

Той каза още, че е направен 10-годишен план на Горското стопанство за сеч и според него е възможно хората да получат не по 4, а по 5 кубика дърва и това ще стане още следващия сезон. Много от хората по селата вече са ги заявили и вече им се доставят. Само за Созопол и Черноморец  доставките ще започнат през септември, след края на летния сезон.

Кметът ще направи проверка и ще проведе разговори и с превозвачите за цените, на които доставят дървата. Според него в момента те не са съобразени с възможностите на хората и целят само печалба за фирмите-доставчици.

„Това не се прави с цел да се облагодетелстват превозвачите, а е част от социалните политики на община Созопол“, заяви кметът.

Ще се направи  и анализ на техническата дървесина /трупи / която се изнася, Ще се редактират правилата, по които се изнася, за да може дървата да бъдат насочени по предназначение. Това ще бъде факт в следващия отоплителен сезон, обеща кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви