Възраждане показа кандидата си за БНБ
Възраждане показа кандидата си за БНБ

Д-р Любомир Христов е кандидатът на „Възраждане“ за управител на Българската народна банка. Христов има над 30-годишен опит в банковото дело, завършил е ВИИ „Карл Маркс“. Специализирал е в САЩ, бил е съветник на изпълнителния директор на Световната банка. След това е бил изпълнителен директор на Централния депозитар. Бивш член е на банковата консултативна група към Европейската централна банка. Сега е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към европейския орган по ценни книжа и пазари.

„За мен като председател на „Възраждане“, за нас като трета политическа сила на последните избори, а в момента може би първа, не можем да кажем със сигурност, е огромна чест, че д-р Христов прие да бъде нашата кандидатура за управител на БНБ“. Така Костадинов не спести суперлативи за кандидата.

БНБ е една от най-важните регулаторни институции в България. Тя трябва да остане и българска, и народна, представи визията си Христов. По отношение на приемане на еврото – той не е против приемането на единната европейска валута. Но това трябвало да се случи, когато България е готова за това.

„Въпросът за въвеждането на еврото не е въпрос за смяна на едни хартийки с други. Това е въпрос за смяна на паричния режим, който е много комплексен и сложен. (…) Решенията, които в момента приема НС, са без оглед на евентуалните последици, ползи и рискове. Защото БНБ и Министерството на финансите отказват да представят такова становище. (…) Преждевременното приемане на еврото, а то би било преждевременно през 2025 година, ще струва много на дребните и средни предприемачи, на хората на наемния труд и на пенсионерите. Разбира се, ще има полза за финансовия сектор“, заяви кандидатът за гуверньор на БНБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви