Бургас е домакин на икономическия форум „Диверсификация и завръщане на производствата в ЕС“. Той се провежда в Конгресния център.

Организатори са Германо – българската индустриално – търговска камара и Община Бургас.

„Гарантирам подкрепа на всеки германски инвеститор, който избере Бургас!“, каза кметът Димитър Николов пред участниците в събитието. Сред тях са посланикът на Федерална Република Германия в България Н. Пр. г-жа Ирене Мария Планк, президентът на ГБИТК г-н Тим Курт, представители на институциите на Република България и Федерална Република Германия, местните власти, както и водещи компании от различни сектори на икономиката.

Предвиден е отделен панел за мениджъри на германски компании в България, които ще представят своите успешни проекти.

Искам да благодаря на ръководството на Германо – българската индустриално – търговска камара за доброто сътрудничество, част от което е и това събитие. Темата за „Диверсификация и завръщане на производствата в ЕС“ е изключителна актуална и изисква да обединим усилия и да работим заедно.

През последните десетилетия се наложи тенденцията за изнасяне на производствата към държави извън границите на ЕС. Разбира се, това имаше отрицателни последици за страните членки, като загуба на работни места, намалена иновативност, засилване на сектора на услугите и намаляване на производствените предприятия. Но решенията ги взема бизнесът, и когато цифрите обосновават по-ниски разходи за производство и по-висока печалба, няма механизъм, който да мотивира предприемачите да инвестират в Европа.

Пандемията, а впоследствие и драстичното увеличение на цената на горивата, разкриха някои от слабостите на глобалната верига на доставките и възникна необходимостта бизнесът да преразгледа и преосмисли стратегиите си. От друга страна развитието на технологиите дава възможност за замяна на процеси, извършвани от нискоквалифицирана работна сила, с машини, но в същото време възниква нуждата от висококвалифицирана работна ръка.

Ето защо през последната година се наблюдава тенденция за завръщане на производствата към Европа. И щом бизнесът е припознал тази нужда, нашата мисия е да го подкрепим и да помогнем в тези процеси. Защото това означава повече работни места, разкриване на производства с висока добавена стойност, гарантирана работа на ученици от професионалните ни гимназии и студенти от университетите ни.

Бургас е ключов в този обратен процес на завръщане на инвестициите. Ние сме най-източното пристанище на Европейския съюз.

В създалата се ситуация е все по-важно партньорството между държавата, местните власти и чуждестранните търговски камари и представителства, за да позиционираме България на картата на предпочитаните дестинации за тези процеси. И не само защото имаме ниски данъци, а защото можем да осигурим висококвалифицирани специалисти в различни сектори.

Като кмет на четвъртия по големина град в страната, с едно от най-големите пристанища на Черно море, международно летище и отлична пътна и железопътна свързаност, най-отговорно заявявам, че лично ще съдействам на всяка компания, която реши да изнесе производство към Бургас!“, каза още кметът Николов.

*

Лектори в днешния форум са: Христо Етрополски – зам. – изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции; инж. Вихрен Стойнов – ръководител на Центъра за компетенции и прокурист на Сименс Енерджи ЕООД; Кирил Бораджиев – управител HRS Bulgaria; Мартин Кнап – отдел „Международни пазари“ при Инициатива международна устойчивост към Германската индустриално-търговска камара (DIHK) в Берлин; Ясен Георгиев – изпълнителен директор на Институт за икономическа политика (ИИП); Тим Курт – CEO на Аурубис България и президент на ГБИТК; Александър Миланов – CEO на BMW България и член на Управителния съвет на ГБИТК; Петер Вайлгуни – управител на EMGR AD, Dietz-motoren GmbH, Elektromotorenwerk Grünhain GmbH; Мариян Иванов – Open Banking & DLT Engineering Manager Digital Technology Center Commerzbank AG; Георги Брашнаров – основател и изпълнителен директор Nemetschek Bulgaria; Доброслав Димитров – председател на УС нa BASCOM, съосновател и изпълнителен директор на Империя Онлайн ЕАД; Марина Шидероф – Founder & CEO, Fram Creative Solutions ЕООД; Станимир Николов – CEO StoreIT, регионален представител на ГБИТК в Бургас.

Обявената програма включва представяне на България като подходяща европейска локация за разкриване на производства, диверсификация на веригите за доставки, развитие на двустранните икономически отношения между България и Германия, технологии и иновации.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви