Изборите:Ниска активност,недействителни бюлетини
ВсИзборите:Ниска активност,недействителни бюлетиниичко за изборите

Силна поляризация се наблюдава по оста „приемственост или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет. 49% са за избор на нов. При очертаващата се оспорвана битка на местно равнище жителите на големите градове изразяват преобладаващо желание за нови лица в управлението. В по-малките общини симпатиите са на страната на настоящите кметове. Това показва проучване на „Алфа Рисърч“. То е проведено в периода 20-26 юни 2023 г. сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

Противоречиви са и разбиранията за това дали градоначалникът трябва да бъде партиен или независим кандидат. За партиен кандидат са 45%, а за необвързан политически – 39%. Близък до президента Р. Радев градоначалник биха подкрепили 7% от анкетираните. Което вероятно означава, че ако се реализира хипотезата за президентски кандидати за кметове, те вероятно ще играят като „независими“. Политическите кандидати за кметове са предпочитани от симпатизантите на партиите, представени във властта на местно или национално равнище – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Зад независимите кандидати застават в преобладаващата си част привържениците на ИТН и Възраждане, а избирателите на БСП остават поляризирани.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви