Върховният съд на САЩ изравни правата на кандидат-студентите
Върховният съд на САЩ изравни правата на кандидат-студентите

Върховният съд на САЩ в четвъртък сложи край на политиките за расово разнообразие, използвани десетилетия от колежи и университети. Така принуди институциите за висше образование да премахнат квотите за чернокожи студенти. Това ще ги накара да намерят други начини за привличане на различни по раса студенти.

Консервативното мнозинство в съда отмени плановете за прием в Харвард и Университета на Северна Каролина. Те са най-старите частен и държавен университет в страната. Той установи, че и двете учебни заведения нарушават клаузата за равна защита на 14-та поправка на Конституцията. Тя гласи, че всяко лице има еднаква защита от законите.

В решението, прието с 6-3 гласа, главният съдия Джон Робъртс казва, че твърде дълго университетите са правили погрешни заключения. А именно, че не изградените умения или научените уроци, а цветът на кожата са важни при приема на студенти.

Върховният съд на два пъти утвърди програми за прием в университети, съобразени с расата на кандидатите, през последните години.

Но това беше преди тримата назначени от бившия президент Доналд Тръмп съдии да се присъединят към екипа.

При дискусии в преди месеци всичките шестима консервативни съдии изразиха съмнения относно практиката, подкрепена от Върховния съд 1978 г.

Двата отделни, но сходни случая пред съда – Студенти за справедлив прием срещу Университет на Северна Каролина и Студенти за справедлив прием срещу Президент и стипендианти на Харвардския колеж – бяха заведени от консервативна активистка група. Тя твърди, че Конституцията забранява расовата принадлежност да е критерий в политиките за прием на университетите.

Много колежи и университети разработиха планове за утвърдителни действия през 60-те и 70-те години на миналия век. Така те се бореха да привлекат хора от общности в исторически неравностойно положение.

Бяха създадени и политики за насърчаване на по-голямото включване на жените.

От края на 70-те години на миналия век Върховният съд три пъти е подкрепял положителни действия на основание, че институциите имат непреодолим интерес да се справят с минала дискриминация, която е изключвала небелите студенти от висше образование. Съдиите също се съгласиха с аргументите, че по-разнообразните студентски организации насърчават междурасовото разбирателство.

Расата е сред набор от критерии за прием, включително оценки, резултати от тестове и извънкласни дейности, но институциите казват, че може да бъде решаващ фактор при разглеждането на голям брой кандидати с еднакъв резултат за ограничен брой места.

Около една четвърт от учебни заведения казаха в проучване на Националната асоциация на консултантите за прием в колежи от 2019 г., че расата има „значително“ или „умерено“ влияние върху приема, докато близо 60 процента казаха, че расата изобщо не влияе.

Девет щата – Аризона, Калифорния, Флорида, Айдахо, Мичиган, Небраска, Ню Хемпшир, Оклахома и Вашингтон – забраниха политиките за прием, основани на раса, в държавните колежи и университети.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви