САЩ санкционираха фирми на
САЩ санкционираха фирми на "Вагнер"

САЩ наложиха санкции срещу четири фирми и едно физическо лице, свързани с частната военна компания „Вагнер“. Това са руските наемници, които преди дни възглавиха кратък метеж срещу Кремъл, предаде Асошиейтед прес.

Санкциите са наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи към американското министерство на финансите. Те са насочени към юридически лица в Централноафриканската република (ЦАР), Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Русия. Фирмите са свързани с група „Вагнер“ и нейния основател Евгений Пригожин.

Санкциите нямат пряка връзка с бунта от миналата седмица. Вашингтон нееднократно е налагал санкции срещу Пригожин и ЧВК „Вагнер“. Включително – за опити за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Наказателните мерки засягат две минни компании, базирани в ЦАР и свързани с Пригожин. А също – базирано в Русия ООД, което извършва продажби на злато, и компания в Дубай.

Обект на санкции е и Андрей Иванов, руски изпълнителен директор на „Вагнер груп“. Американското финансово министерство твърди, че Иванов е работил с малийски правителствени служители по сделки с оръжие, минни проекти и други дейности на група „Вагнер“ в Мали.

Министерството твърди, че санкционираните фирми са участвали в незаконни сделки със злато. Целтао: да финансират „Вагнер“ и да могат да поддържат и разширяват въоръжените ѝ сили в Украйна и Африка.

През юни страните от Г-7 се споразумяха да забранят вноса на руско злато, опитвайки се да попречат на Русия да разменя златото за по-ликвидна чуждестранна валута, която не е обект на настоящите санкции.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви