МФ публикува проектобюджета за годината
МФ публикува проектобюджета за годината

Дефицит от 3% без да се увеличават разходите и да се намаляват социалните плащания са заложени в проектобюджета за настоящата година. Късно снощи МФ публикува проектозакона, с който се намаляват разходи от 3,6 млрд. лева спрямо проекта на служебното правителство. В края на годината максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 40,6 млрд. лева.

В края на годината инфлацията се очаква да се понижи до 5,6%, прогнозират от Министерството на финансите.

Заедно с проектобюджета е публикувана и новата средносрочна бюджетна прогноза. Според нея през 2023-та средногодишната инфлация да бъде 8,7%. Това се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, при които се очаква да имат лек спад в края на годината.

През 2024 г. прогнозата е инфлацията да пада, като в края на годината ще достигне 3,2%. А средногодишната – 3,8%. Година по-късно този показател ще се забави до 2,8%. Цените на енергийните стоки ще имат спад до края на прогнозния хоризонт.

Макроикономическата прогноза предвижда растеж на БВП от 1,8 % тази година.,Аа догодина да има ускоряване до 3,3 на сто. 2025-та се очаква ръст от 3,2 на сто.

Дефицитът за тази и следващата година остава 3%, но през 2025 година еднократно ще има повишение до 3,6% заради доставката на новите бойни самолети. Средствата за отбрана догодина ще достигнат 2% от БВП, пишат от финансовото министерство.

По отношение на политиката по доходите в проекта на бюджета е отразено увеличението на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. – от 710 лв. на 780 лв. Заложено е и увеличението на пенсиите от 1 юли с 12 на сто.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви