Снимка: E-Burgas
Снимка: E-Burgas

Огромна стъпка пред решаването на 30-годишната сага за „Дупката“ в центъра на Бургас. Общинският съвет днес прие вариант за делба на имота. Това става благодарение на действията на правния отдел на Община Бургас, които спечелиха важната съдебна битка за терена.

Решението на ОбС е първа стъпка към изработване на спогодба, в която детайлно  се описват имотите, отредени за всеки един от собствениците. Община Бургас има най-голяма част от терена с близо 11 000 кв. м. Под 700 кв. м. имат 4-мата други собственици

Самото заседание днес не мина и без дебати.

Още в самото начало Иван Иванов от ПП СЕК поиска отлагане на докладната, защото по негова думи е необходимо да се сключи спогодба и споразумение на всички участници в нея.

Чакали сме 30 години, може да почакаме още малко. Ако утре някой от тези собственици не се съгласи със споразумението и се стигне до жребий, то как ще бъдат разпределени имотите?„, каза той.

Председателят на правната комисията Иво Баев му отговори: „Няма жребий, самите собственици са предложили този вариант. Има заседание на 5 юли в съда и до тогава трябва да се обединим с решение. Параметрите ще бъдат прецизирани и обсъдени на следващата сесия

Росен Топкаров от ПП СЕК също заяви, че предвид възникналите въпроси през последните дни, има известни притеснения за правилното решение на казуса за бургазлии. Той поиска да се изяснят всички техни страхове и да се свика извънредно заседание преди 5 юли, където докладната да бъде гледана отново.

От БСП също не бяха много доволни. Георги Спасов определи докладната като навременна, но имало неща, които будели съмнения у него и нямало да подкрепи предложението.

Първото е, защо общината харизва на собствениците 1300 кв.м. в центъра на Бургас, при условие, че те имат почти 700 кв.м. Озадачава ме и защо оценката на този имот е изключително ниска, спрямо пазарната. Предлагам общината да намери вариант да обезпечи собствениците с имоти, които не са в този парцел, защото те могат построят сгради там и ще станем свидетели на поредното презастрояване в центъра на града„, заяви той.

Отново Иво Баев даде отговор: „Нищо не харизва общината на никого, нищо не дава. Имотът е поделяем. Това значи, вещите лица предлагат няколко варианта, какъв е и нашия случай. Съдът накрая определя кой ще е крайния вариант. Целта на всяко делбено производство е всички участници да получат реален дял„.

Иван Иванов от СЕК отново поиска преди разпределението на територията да види написано черно на бяло кой колко ще вземе.

Тук вече и кметът на Бургас Димитър Николов се включи в дебатите.

От администрацията сме дотук. Каквото сме извоювали вече е във ваши ръце. Делете го, не го делете, вдигайте цени, сваляйте цени, завеждайте дела. От администрацията нямаме никакви претенции. Искам да благодаря на Златина Георгиева и всички тези момчета и момичета от Правния отдел на Община Бургас, които прекараха безсънни нощи чудейки се дали да заведем изобщо тези дела.

Имаше много голям риск и бавейки изграждането на ГУМ или мол, за който частна фирма е превела почти 4 млн. лева, влезли по сметки в община Бургас, загубвайки тези дела, то община Бургас можеше да плащат повече от 10 млн. лева неустойки, че спираме инвестиционно предложение. Истината е, че делото го загубихме в Бургас и трябваше решението да бъде предотвратено в София, където тогава ми трепереше гласа, защото щях да бъда разпънат на кръст.

Тези 10 млн. щяха да бъдат само базата. Един добър адвокат щеше да иска лихви, морални щети и други. Не място в Бургас, място в България нямаше да се намеря, ако бяхме загубили делото. Тогава нямаше да има кой да спре изграждането не един мол с офиси. След 1-2 години половината мол и офиси щяха да се превърнат в жилища. Тогава нито аз, нито вие, щяхме да можем да променим нищо.

Този терен го извоювахме за гражданите на Бургас. Сега вече има десетки предложения – за парк, детска площадка, голям площад, водна каскада, да се вдигне монумент на Васил Левски, паметник на хан Аспарух и друг. Това обаче ще го решават общинските съветници. Сега вече качвайте цени, сваляйте цени. Вече е лесно, защото вече имате собственост. Време е вече и вие да поемете риск.

Загубихме делото за ст. „Черноморец“, не ни допуснаха и съдебните искове за „Колодрума“, но това дело го спечелихме. Знаете ли колко трудно държава или община печели частни съдебни искове, особено когато има голям инвестиционен интерес – 99 за 1 се отсъждат за частника.

Съжалявам, че загубихме делата за „Черноморец“ и „Колодрума“, но това го спечелихме. На всичките дела за „Дупката“ ние им предлагахме винаги две неща – да ги обезпечим с имоти извън центъра, в размери, в които те пожелаят и да им платим цена, която те напишат. И двете предложени винаги се отхвърляха„, обърна се той към съветниците.

Златина Георгиева, директор на дирекция „Правно-информационно обслужване“ в Община Бургас, поясни, че хода на делото за „Дупката“ непрекъснато се е изтъквало правото на строеж.

Твърдеше се, че не може да бъде допусната и делба на имота. Предложението днес е само за одобряване на един вариант на делбата.

Вече предстоят, ако има воля от всички страни, да се говори и разписват детайлите по спогодбата, включително за това дали квадратните метри, които се прибавят към имотите, ще бъдат оценени на тези стойност или по-висока, кой кой има, ще получи и т.н. Сега нищо не даваме. Има предложение за имот в замяна. Това вече е правено няколко пъти, но собствениците не са съгласни. Те не бяха съгласни с предложението за озеленяване.

Единствено съгласие има за варианта те да получат реални имоти в тази територия. В делбата трябва да се постигне някакво усещане за справедливост във всички страни. Ако смятате, че е несправедливо имотите, които другите собственици получават да са на такава стойност, то тогава го предложете.

На 5 юли на делото можем да влезем, да оспорим заключенията на вещите лица и делото да отиде в небитието. Или да влезем и кажем, че сме съгласни с варианта, който е предложен, да се седне с представителите на другите страни и да се говори за стойността на имотите. Това се описва в спогодбата, която ще бъде детайлно описана пред вас„, каза тя.

Иван Иванов от ПП СЕК отново упорито искаше първо да се сключи споразумението.

Никой не отрича направеното през годините. Всички трябва да вървим към затваряне на този казус. Готови сме да направим отстъпки, но искаме да е ясно и конкретно в тази спогодба, когато ние сме собственици на по-голямата част, то да подходим със самочувствие. Искаме първо да се сключи споразумението и тогава заедно с разделянето на територията, да бъде обсъдено в Общински съвет„, заяви той.

Златина Георгиева му отговори: „Как да изготвим спогодба, след като още няма номера на имоти. Искате да има детайли, но ние още не разполагаме с тях. Първо трябва да има обособени имоти. Те да бъдат разположени на това място, с такива размери и едва тогава, когато бъдат обозначени в кадастралната карта, когато страните се обединят и кажат кои части са за тях, то тогава ще има спогодба, в която всичко да е описано детайлно„.

Иво Баев от своя страна определи днешното решение на въпрос на политическа воля.

Дали ще има споразумение или няма да има. В делото за делба това, че някой има 10 000 кв. м., а другият 20 кв.м., то това не дава никакво предимство. Няма никакво значение кой колко притежава. Законът е такъв. Всеки има право на дял. Поделяемостта се определя от вещите лица„, коментира той.

В крайна сметка предложението беше прието с 39 гласа „За“. 4 гласуваха „Въздържал се“.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви