Тагарев: Помощ за Украйна
Тагарев: Помощ за Украйна

„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет“. Това заяви министърът на на отбраната Тодор Тагарев по повод новия пакет от помощ, който България изпраща за Украйна.

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени“, каза министърът.

Той потвърди, че изпращаме стари неща. „Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни“, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен, но включва снаряди, боеприпаси и някои системи

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия“, каза военният министър.

Вчера Тагарев е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси за Украйна. За България е важно да се включи в инициативата на ЕС за производство на 155-милиметрови снаряди, защото скоро и България ще мине на този стандарт и ще трябва да купуваме отвън, каза още министърът на отбраната. Той критикува служебното правителство, че не се е включило в инициативата на ЕС за 1 милион снаряда, която ще ни осигури такава инвестиция във военните заводи.

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат.

Вчера той е издал заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал. „От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда“, каза Тагарев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви