Пригожин и Лукашенко
Пригожин и Лукашенко

Беларуски медии съобщиха днес, че частен самолет, принадлежащ на Пригожин, е кацнал тази сутрин в Беларус. Но нито Пригожин, нито беларуските власти засега са потвърдили информацията.

Самолет, свързан с основателя на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, е кацнал в Беларус. Това сочат данни от приложението за проследяване на полети FlightRadar24. Идентификационните му кодове съвпадат с тези на самолет, свързан от Съединените щати с компанията Autolex Transport. Нея Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ свързва с Пригожин.

Данните за проследяване от Flightradar24 предполагат, че е пристигнал във въздушна база тази сутрин, пише Sky news. Все още няма информация дали Пригожин е бил в самолета. Местонахождението на Евгений Пригожин е неизвестно, откакто той напусна Ростов на Дон в събота вечерта.

Кремъл заяви днес, че не разполага с информация за местонахождението на лидера на наемническата група „Вагнер“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на редовния си всекидневен брифинг, че споразумението за прекратяване на бунта се изпълнява и че президентът Владимир Путин винаги държи на думата си. Той каза, че не знае колко бойци на „Вагнер“ ще подпишат договори с министерството на отбраната след сделката. Песков заяви също, че не е съгласен с „псевдоспециалистите“, според които метежът през уикенда е разклатил позицията на президента Владимир Путин.

Вчера в аудиозапис, Пригожин защити действията си от уикенда и обясни защо ги е предприел.

Според постигнатото споразумение за прекратяване на похода на „Вагнер“ към Москва Пригожин би трябвало да отиде в Беларус.

Федералната служба за сигурност на Русия днес съобщи, че преустановява разследването срещу „Вагнер“. А министерството на отбраната на Русия съобщи, че е в ход подготовката за прехвърляне на тежка оръжейна техника от „Вагнер“ на руските сили.

Президентът на Беларус Лукашенко заяви: „За пореден път се опитват да взривят страната ни, региона, да дезориентират хората. Опитват се по всякакъв начин да нажежат обстановката и да ни наложат своите правила, да установят своя ред. Ред, в който няма да ги има нито нашите държави, нито нашите народи“.

Лукашенко също така посочи, че при последните събития в Русия никой не трябва да бъде смятан за герой, включително той самият и руският президент Владимир Путин.
„Казах, в никакъв случай не правете герой нито от мен, нито от Путин, нито от Пригожин, защото ние изпуснахме контрола върху ситуацията. След това мислехме, че тя ще се разреши, но тя не се разреши. И се сблъскаха двама души, които са се сражавали на фронта. В такива случаи няма герои“, коментира Лукашенко.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви