Работим по изпълнение на проекти, които ще улеснят процеса на изграждане на устойчиви и по-екологични пристанища. По този начин българските пристанища ще се превърнат в стратегически възли за зелена енергия, търговия и дистрибуция.

Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова по време на събитие по проект “EALING – European flagship action for cold ironing in ports”, което се провежда днес в Бургас.

Тя посочи, че амбициозната цел на европейската „Зелена сделка“ е да подготви прехода към нулеви емисии на парниковите газове.

„Усилията на държавата са в посока намаляване на замърсяването, генерирано от плавателни съдове в пристанищата и привеждането им в съответствие с политиките на ЕС за околната среда“, каза заместник-министърът.

Анна Натова допълни, че пристанищата са все по-важни клъстери на индустрията и синята икономика.

„Използването на електричество от корабите, когато са в европейски пристанища, е основно предизвикателство за изграждане на по-конкурентоспособна и устойчива TEN-T морска мрежа. Захранването на кораби с електроенергия от брега е добро решение за намаляване на замърсяването, генерирано от плавателни съдове в пристанища на Европейския съюз“, отбеляза Натова.

В рамките на проекта предстои да бъдат изготвени идейни проекти и техническа документация за необходимото пристанищно оборудване, което ще бъде изградено в бъдеще.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви